Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Russische kosmonauten en Amerikaanse astronauten gaan samen vliegen naar Internationaal Ruimtestation

De Amerikaanse en Russische ruimteagentschappen NASA en Roscosmos gaan verder samenwerken om vluchten naar het internationale ruimtestation ISS te integreren. Russische kosmonauten kunnen dus mee met Amerikaanse ruimtevaartuigen vliegen en Amerikaanse astronauten mee met de Russische Sojoez-raket. Volgens Roscosmos zal het de "verkenning van de ruimte voor vreedzame doeleinden" vergemakkelijken.

Ondanks de spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland hebben de ruimteagentschappen van beide landen, NASA en Roscosmos, een belangrijk akkoord gesloten. Russische kosmonauten kunnen meevliegen met Amerikaanse ruimtetoestellen en Amerikaanse astronauten zullen op hun beurt dan weer een zitje kunnen krijgen op de Russische Sojoez-raketten. "De overeenkomst is in het belang van Rusland en de Verenigde Staten en zal de ontwikkeling van de samenwerking in het kader van het ISS-programma bevorderen", klinkt het in het verklaring van Roscosmos.

De eerste geïntegreerde vluchten zullen in september plaatsvinden, zei NASA. Een eerste raket zal vanuit Kazachstan naar het ruimtestation vliegen, met aan boord de Amerikaanse astronaut Frank Rubio, vergezeld door twee Russische kosmonauten. Omgekeerd zal de Russische kosmonaut Anna Kikina, samen met twee Amerikaanse astronauten en een Japanse astronaut, meereizen met een vlucht van het commerciële ruimtebedrijf SpaceX naar het ISS vanuit de staat Florida.

Nieuwe directeur Roscosmos

Akkoord of niet, de Russische president Vladimir Poetin heeft net vandaag per decreet Dmitri Rogozin, het hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscosmos ontslagen. Rogozin zal worden vervangen door Yuri Borissov, eerder vice-premier en verantwoordelijk voor het militair-industrieel complex van Rusland, waartoe ook de ruimtevaartsector behoort. Het is niet duidelijk waarom Rogozin moet opstappen.

Meest gelezen