Vergeet rosé. Oranje wijn is het populairste drankje van de zomer. “Veel kruidiger en voller van smaak”
Het wordt snikheet de komende dagen, en dan snakken we allemaal naar een lekker verkoelend drankje. Een glaasje rosé was jarenlang de favoriet, maar een geduchte concurrent treedt aan. Steeds meer mensen toosten met orange wine. Sommelier Iphy Dubois vertelt waar de immense populariteit vandaan komt en hoe deze bijzondere wijn smaakt. “Het katerige gevoel kan zelfs iets minder zijn.”
De een vindt het te bitter, “geen echte wijn”, of stinkend naar een koeienvlaai. De ander is vanaf de eerste slok verkocht. Het is met andere woorden een kwestie van ‘you hate it or you love it’, en die tweede groep lijkt flink te groeien de laatste tijd. Magazine Forbes voorspelde dat we in 2022 massaal oranje wijn ontkurken, en dichter bij huis noemde de bekende sommelier Sepideh Sedaghatnia het een van dé wijntrends.
Vijf jaar geleden vond niemand oranje wijn lekker. Nu verkoopt het als zoete broodjes.
Ook wijnconnaisseur Iphy, die ‘Bar Brut’ uitbaat op het Antwerpse Eilandje, heeft de plotse opmars opgemerkt. “Toen ik bijna vijf jaar geleden mijn bar opende, had ik al orange per glas op de kaart staan. Maar niemand vond het lekker. Als ik mensen liet proeven, schudden ze van ‘neen’ en kon ik het wegkieperen of zelf leegdrinken. Pas tijdens de lockdowns is er meer vraag naar gekomen. ‘Verkoop je ook oranje wijn als take-out of delivery?’ Nu is mijn bar weer open en verkoopt de wijnsoort als zoete broodjes.”
Wit zoals rood
De hamvraag: wat is het juist? “Eigenlijk kan je het heel simpel uitleggen: oranje wijn wordt gemaakt door hetzelfde proces als rode wijn, maar dan toegepast bij witte druiven. Bij witte wijn worden de witte druiven geperst en wordt het sap meteen gescheiden van de schillen, de pitten en de steeltjes. Bij rode wijn blijft het sap even macereren, of weken, met de schillen, pitten en steeltjes. Als je dat proces toepast op witte druiven, krijg je dus orange wine. Letterlijk, want het sap krijgt een geel tot oranje kleur.”
Hoelang het duurt, hangt af van de wijnmaker, zegt Iphy. “Sommigen laten het sap een paar dagen macereren, anderen kiezen voor een paar weken. Er zijn zelfs wijnmakers die voor enkele maanden gaan, maar aan zo’n fles durf ik me niet te wagen. (lachje)”
(Lees verder onder de post.)
Qua smaak valt een oranje wijn moeilijk te vergelijken met een glaasje wit of rood. Het is ... anders. Iphy: “De schillen en pitten beïnvloeden het smaakpatroon omdat ze tannines afgeven. In rode wijn zitten ook tannines, maar ik vergelijk het met de tannines in thee. Wanneer je een tas koude thee drinkt, krijg je een droog, zacht samentrekkend gevoel in je mond. Een beetje bitter. Maar oranje wijn kan ook heel verfrissend zijn. Fruitig. Kruidig. Aromatisch. Veel voller en intenser van smaak.”
Hip, én een van de oudste wijnsoorten
Het is niet alleen de vernieuwende, leuke smaak van oranje wijn dat z’n succes verklaart. Volgens Iphy heeft het veel te maken met de algemene populariteit van natuurwijnen. De meeste oranges worden namelijk op ambachtelijke wijze geproduceerd, en er worden geen sulfieten, noch andere chemische additieven aan toegevoegd.
En dat zorgt meteen voor een extra leuk voordeel: minder heftige katers. “Sulfiet is een bewaarmiddel. Het voorkomt schimmel en houdt de wijn langer fris. Maar sulfiet wordt geacht ongezond te zijn en is volgens sommigen de oorzaak van een flinke kater. Bij natuurwijn en oranje wijn — waar weinig tot geen sulfieten in zitten — zal het katerige gevoel misschien iets minder zijn. Zeker als je één glas drinkt en allergisch bent aan of gevoelig bent voor sulfieten.” Al brengt de kenner meteen enige nuance aan: “Maar geloof me vrij: als je een hele fles leegdrinkt, zal je de volgende dag nog steeds last hebben van hoofdpijn. Alcohol is en blijft de grote boosdoener.”
(Lees verder onder de post.)
Hoewel oranje wijn the new cool kid on the block is, bestaat het al eeuwenlang. “Wellicht is het zelfs de eerste wijnsoort ooit gemaakt. De techniek ontstond enkele duizenden jaren geleden in Georgië, en verspreidde zich van daaruit naar de rest van de wereld.”
Deze flessen zijn de moeite om te ontkurken
Bij Bar Brut hebben ze meestal twee oranje wijnen op de kaart staan. Deze flessen behoren momenteel bij de favorieten van Iphy. Van beginners tot durvers: er zit voor iedereen iets tussen.
1. Bye Bye van Petracavallo
“Deze orange is een makkelijke voor beginners. Lekker en niet te funky. Ook handig: je kan deze bestellen via Natural Winedrop. Via de Instagrampagina van dit nieuwe initiatief kan je natuurwijn bestellen en die wordt meteen geleverd, waar je ook bent. Bij je thuis, in een park of bij dat verjaardagsfeestje van die ene vriendin voor wie je een cadeau vergat te kopen.”
19,50 euro, onder meer te koop via Natural Winedrop.
(Lees verder onder de post.)
2. Frühroter Veltliner 2017, Weingut Schmelzer
“Ik kan hier met jargon beginnen te smijten, maar neem het van mij aan: deze oranje wijn is de perfectie zelve. Er zit geen enkele fout in, hij is prima gemaakt. Hij smaakt wat specialer en is aan de bittere kant, maar blijft toegankelijk. Plus, hij is lekker geoxideerd waardoor hij een mooie oranje kleur heeft.”
24,90 euro, onder meer te koop via Blije Wijnen.
3. ‘Rufia Skin-Contact’ Orange Wine 2020, Quinta da Boavista
“Deze wijn verkopen we ook in onze bar. Hij kleurt donkeroranje. Net een lavalamp: als je met je glas draait, zie je heel veel vlokjes en restantjes. Een goeie, funky natuurwijn.”
16,50 euro, onder meer te koop bij Bar Brut.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit staat je te wachten in de komende periode. “We hebben geen zin om met gevoelens bezig te zijn”
-
PREMIUM
“Het kikkergif kan heel wat emoties en trauma’s losmaken”: de (on)zin van kambosessies, volgens een coach en toxicoloog
Je moet ervan zweten, overgeven en je krijgt wellicht ook diarree. In het ergste geval begint je gezicht op te zwellen. En toch zijn er mensen die zweren bij kambo. Dit kikkergif wordt gezien als de ultieme detox. Hoe gezond is het? Een kambocoach en toxicoloog Jan Tytgat geven uitleg: “Dit lijkt op de symptomen die mensen ervaren als ze voor het eerst morfine of heroïne gebruiken.” -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
-
Van break-ups over vaginisme tot angsten: al na één aflevering staat podcast van 4 jonge vrouwen aan de top op Spotify
-
HOROSCOOP. Relatiestress voor Leeuw en me-time voor Kreeft: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijk voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Planeet Pluto maakt je heel ambitieus, Waterman. Hierdoor komt je lief onbedoeld op de tweede plek.” -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
7 op de 10 Belgen wassen hun nieuwe kleding niet. Is dat wél nodig?
-
Na bakken kritiek: de pixie cut is Frans erfgoed. Zij gingen de kersverse, maar felbesproken miss voor
Zaterdagavond won Eve Gilles (20) Miss France 2024. Niet haar looks, maar haar lokken worden nu volop besproken: want Gilles heeft een pixie cut, een kort kapsel dat volgens velen (lees: mannen) niet bij een Miss past. Waar komt die pixie cut eigenlijk vandaan? “Deze actrice maakte het kapsel mainstream.” -
PREMIUM
Natuurwijn is hipper dan ooit, maar wat is het precies? En klopt het dat je er geen kater van krijgt?
De terrasjes en cafés moeten we nog even missen, maar gelukkig kunnen we thuis quarantwijnen. Met een goed glas natuurwijn, natuurlijk. Vin naturel wint in ons land immens aan populariteit. Maar wat is het juist? Hoe verschilt de smaak van gewone wijn? En klopt het dat je er geen kater van krijgt? We vroegen het aan sommelier Iphy Dubois, van de Antwerpse zaak Bar Brut. -
Freya Poppe en An-Katrien Casselman zijn verliefd op hun Porsches: “De ambitie straalt van die auto af”