Vlaamse regering tilt Ventilus over de zomer

De Vlaamse regering heeft nog geen beslissing genomen over de Ventilus-hoogspanningslijn. Er wordt eerst nog een consultatieronde opgestart met de burgemeesters van de betrokken West-Vlaamse gemeentes. Na de zomer buigen de ministers zich opnieuw over het dossier.

Hannes Heynderickx

Het hangt al maanden als een zwaard van Damocles boven de Vlaamse regering: er moet dringend een knoop doorgehakt worden in het Ventilusdossier. Die nieuwe hoogspanningslijn moet ervoor zorgen dat de energie die we op zee opwekken, kunnen transporteren naar andere delen van het land. Maar de bouw van het project stuit op zwaar verzet van enkele West-Vlaamse gemeenten. De inwoners vrezen vooral dat de hoogspanningslijn een risico vormt voor hun gezondheid. De voorbije jaren kwam een grote burgerprotestbeweging op gang, gesteund door de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Ze pleitten om de Ventilusverbinding onder de grond te stoppen.

De protesterende burgemeesters zijn vooral van CD&V-signatuur, wat het dossier voor de partij bijzonder lastig maakt. Binnen de Vlaamse regering is het vooral viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) die wel oor heeft naar een ondergrondse oplossing. Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) sprak zich nog niet publiekelijk uit, maar neigt naar een bovengrondse bouw. Ze bestelde een rapport bij een intendant, dat eigenlijk maar één optie overlaat: bovengronds. Open VLD pleit daardoor al een tijdje voor een Ventilusverbinding boven de grond.

Op de laatste Vlaamse ministerraad van dit jaar is het dossier voor het eerst écht aangesneden. Maar het vooruitzicht naar de zomervakantie heeft de politieke spanning duidelijk niet verzwakt. Er is nog geen echte beslissing genomen over de fundamentele vraagstukken. Ten vroegste in september weten we of Ventilus boven of onder de grond komt. Wel wordt er in tussentijd een consultatieronde opgestart met de West-Vlaamse burgemeesters, onder meer over compensatie voor mensen die in het Ventilusgebied wonen. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER