© dirk vertommen

Eerste asielzoekers arriveren begin augustus op militair domein in Berlaar: “Buurt binnenkort welkom om te komen kijken”

Berlaar -

De eerste asielzoekers arriveren ten vroegste begin augustus in het noodopvangcentrum op het militair domein in Berlaar. Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel & Migratie, kreeg zaterdagavond een rondleiding op de site. Die neemt een zesde in van het domein en is extra omheind.

Sven Van Haezendonck

De vestiging van de tijdelijke opvang van asielzoekers zorgt voor aardig wat onrust in het landelijke Berlaar. “Dat is begrijpelijk. Daarom nodigen we mensen uit de buurt binnenkort ook uit om een kijkje te komen nemen”, zegt Hilde Van Gastel, verantwoordelijke opvang asielzoekers bij het Rode Kruis Vlaanderen.

Staatssecretaris Nicole de Moor bezocht zaterdag in het gezelschap van burgemeester Walter Horemans en majoor Jos Baeten de kazerne. ©  Dirk Vertommen

LEES OOK. Voorbereidingen voor noodopvang asielzoekers in Berlaar volop bezig: “Centrum zo menswaardig mogelijk inrichten”

Omheind met prikkeldraad

Het toekomstig noodopvangcentrum neemt zowat een zesde van het 45 hectare grote militair domein in. Binnen het domein is dat terrein door defensie al helemaal omheind met prikkeldraad. “De veiligheidsvoorschriften bepalen dat de opvang strikt moet zijn afgescheiden van de militaire activiteiten”, zegt majoor Jos Baeten, kwartiercommandant in Berlaar. De opvang krijgt ook een aparte toegang via de KMO-zone.

Het terrein waar de opvang gebeurt, is extra omheind met prikkeldraad. ©  Dirk Vertommen

Verspreid over drie loodsen, twee kleinere en een voormalig hoogbouwmagazijn voor wisselstukken, wil het Rode Kruis hier in opdracht van de federale regering 750 asielzoekers opvangen. “Die komen hier niet allemaal tegelijk aan. Het gebeurt met ongeveer vijftig tot honderd mensen per week”, stelt staatssecretaris Nicole de Moor.

Boetes dreigen

Ook zij zegt de ongerustheid van de inwoners van Berlaar te begrijpen. “In heel Europa is er momenteel een grote toestroom van asielzoekers. Ze komen onder andere uit Afghanistan, Syrië en Palestina. Als we binnen Europa onze verantwoordelijkheid niet nemen, dreigen we boetes te moeten betalen. We kunnen gezinnen met kinderen ook niet op straat laten slapen”, vertelt de Moor.

Defensie en het Rode Kruis stellen alles in het werk om begin augustus de eerste vluchtelingen op te vangen. “De precieze timing is afhankelijk van onze zoektocht naar personeel. We hebben nog zestig mensen nodig. Bovendien is het momenteel ook nog bouwverlof en de loodsen vragen enige aanpassing om ze bewoonbaar te maken”, legt Hilde Van Gastel uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen