Nederlander wil geloof eren... met vergiet op pasfoto

Een Nederlands lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gaat in beroep tegen het verbod om met een vergiet op het hoofd op een pasfoto te staan. Het lijkt het begin van een slechte mop, maar het is wel degelijk realiteit.
EuroPics[CEN] agency accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with EuroPics[CEN] ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with EuroPics[CEN] or with EuroPics[CEN] approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and condi
In Tsjechië kreeg deze man duidelijk wél de toelating.

Pastafari noemen ze zichzelf, de aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. En ze zijn met velen. In Nieuw-Zeeland is de kerk officieel erkend, maar in Nederland nog niet en dus moeten aanhangers strijden voor hun rechten.

Een van die rechten is het dragen van een vergiet op het hoofd (een vergiet waarmee je pasta afgiet, weet je wel). Een Nederlander, bovendien de stichter van de Nederlandse tak van de kerk, wil met een vergiet op zijn hoofd op zijn identiteitskaart staan.

De rechter stak er een stokje voor, maar de man laat het er niet bij en gaat nu in hoger beroep. De pastafari vinden immers dat ze evenveel recht hebben op hun vergiet, als bijvoorbeeld moslima's op hun hoofddoek. Leuk detail: de Nederlandse rechter had de man ongelijk gegeven, omdat het dragen van het vergiet geen verplichting is voor leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

Wat!?

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster werd zo'n 10 jaar geleden opgericht door de Amerikaan Bobby Henderson. Hij deed dat als protest tegen de invoering van lessen rond creationisme door de staat Kansas. Volgens het creationisme is de aarde, en alles erop, gemaakt door een schepper.

Henderson bombardeerde zichzelf prompt tot profeet en hij schreef een evangelie, "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster". Daarin stak hij de draak met creationisme en religie in het algemeen.

De kerk heeft volgelingen over de hele wereld en in Nieuw-Zeeland is ze zelfs erkend en mogen mensen er trouwen volgens de leer van het Vliegend Spaghettimonster. In andere landen proberen aanhangers hun steun te betuigen door met een vergiet op een officieel document te prijken.

Liever nietjes

Net als elke godsdienst heeft ook de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster een aantal geboden of zoals ze in het Nederlands heten: liever nietjes. Een bloemlezing:

  • Ik heb echt liever niet dat je… kerken/moskeeën/tempels bouwt van multimiljoenen euro’s voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel. Ik mag dan een alleswetend complex wezen zijn, maar ik hou van de simpele dingen in het leven. Ik kan het weten, ik ben de Schepper.

 

  • Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? O, en laat dit eens doordringen: vrouw = mens. man = mens. Precies hetzelfde. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.

 

  • Ik heb echt liever niet dat je… discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.

Meest gelezen