.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Photo News

‘Warming stripes’ tonen hoe Belgische zomers heter werden: “En in onze steden is het nog warmer”

Hoe zou de barcode van de Belgische zomers eruit zien, vroeg uw krant zich af. In samenwerking met het KMI zijn we erin geslaagd die zelf te maken. Ziehier het resultaat: bloedrood kleuren de recente jaren. “Sinds het begin van de metingen zijn onze zomers gemiddeld twee graden warmer geworden.”

33 reacties

  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Laat het dan nog een natuurlijke cyclus zijn, de laatste jaren gaat het wel extreem supersnel en dat kan niemand ontkennen. Het enig probleem is dat we ons ook supersnel moeten aanpassen en dat gebeurt helemaal niet; voor langdurige droogte, noch voor extreme regenval. Architectuur is een ramp. Doe maar. Ik hang lakens boven mijn groenten en ik ga bomen planten in mijn wei. Mijn hagen gaan de hoogte in; ik snoei niet meer. Daar heb ik geen regeringsbeslissingen voor nodig.
  • Vital Verstraten

    2 jaar geleden
    Schijnbaar zijn er nog mensen die de elementaire fysica ontkennen. De invloed van C02 en methaan als broeikasgas is een wetenschappelijk FEIT. Dat er geluld wordt en ontkent wordt door onwetendheid of bepaalde drukkingsgroepen doet niets af aan de REALITEIT. De aarde warmt op, en als het permafrost begint te smelten samen met het methaan dat dan vrij komt, wel dan is het TE LAAT. Dus slaap rustig verder, mijn tijd zal het wel nog doen maar de komende generatie is de pineut.
  • Steven van Sas

    2 jaar geleden
    De aarde warmt op en of de mens daarvoor verantwoordelijk is, is voer voor discussie. Maar wat gaan ze nu doen als blijkt dat de mens amper invloed had, de aarde dus gewoon verder opwarmt en we al ons geld in het voorkomen van dat opwarmen hebben gestoken? We gaan enkel nog werken om hun klimaatmaatregelen te betalen. Helemaal leuk als blijkt dat een leven werken voor die onzin zinloos gebleken is. We zullen zien...
  • Tim Verhaert

    2 jaar geleden
    Oké laten we zeggen dat we in een zonnecyclus zitten dan wil ik alleen maar zeggen dat de laatste 100.000 jaar de mens niet heeft geholpen om het draaglijk te maken. Ontbossing, plastiek en andere chemische stoffen. Dus ja wij zijn mede verantwoordelijk
  • James Holden

    2 jaar geleden
    Idd Joris Vanderaert, wij beginnen nu het klimaat te krijgen waarvoor we vroeger naar Zuid Frankrijk moesten rijden in de zomer. Mij hoor je ook niet klagen. @John Ulmer, je krijg al vele jaren geen certificaten meer voor zonnepanelen, ook zonder subsidies en zelfs met digitale meter zijn panelen een uitstekende investering. Zeker in combinatie met een EV. Ik ben totaal geen ‘Groene’ maar nu blijven vast houden aan fossiele brandstoffen is gewoon ronduit dom.