Amerikaanse atleet krijgt 110 jaar na de Olympische Spelen alsnog zijn gouden medailles

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Amerikaanse atleet Jim Thorpe pas 110 jaar na zijn podiumplaats officieel erkend als de enige goudenmedaillewinnaar in de vijfkamp en de tienkamp op de Olympische Spelen van Stockholm in 1912. De titels werden hem na die Spelen afgenomen omdat hij bepaalde regels zou geschonden hebben. 

1912, de Olympische Spelen vinden plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Onder de amateuratleten dingt ook de 25-jarige James Francis (Jim) Thorpe mee naar een medaille in de vijf- en tienkamp. En ja hoor, Thorpe weet twee keer goud te behalen.

Het zijn niet de enige sporten waar de twintiger van indiaanse komaf in uitblinkt. Naast de atletiekpiste begeeft Thorpe zich ook regelmatig op een honkbal- en Americanfootballveld. Het is die eerste sport die hem uiteindelijk zijn medailles uit de atletiek doet kwijtspelen want in 1913 komt aan het licht dat Thorpe betaald werd voor zijn honkbaltrainingen en -wedstrijden.

Intrekken medailles

Thorpe was dus geen zuivere amateur en verdient daarom zijn olympische titels niet, oordeelt de Amateur Athletic Union (AAU), de voorloper van het Olympisch Comité van de Verenigde Staten (USOC). Zijn medailles gaan naar de Zweedse Hugo K. Wieslander (tienkamp) en Ferdinand Bie (vijfkamp) uit Noorwegen.

Zowel de familie van Wieslander als die van Bie worden in 2020 gecontacteerd door de "Bright Path Strong"-organisatie. Die is vernoemd naar de indiaanse naam van Thorpe, Wa-Tho-Tuk, wat "lichtend pad" betekent. De organisatie krijgt van de familieleden van Wieslander te horen dat de intussen overleden atleet de gouden medaille nooit aanvaard had. Wieslander zou altijd gevonden hebben dat Thorpe de rechtmatige eigenaar was. 

Het Zweedse Olympische Comité is dan ook van mening dat Thorpe erkend moet worden als kampioen. Hetzelfde antwoord krijgt de organisatie van het Noorse Olympisch en Paralympisch Comité en van de Confederatie van Sport. 

In eer hersteld

Precies 110 jaar na de overwinning van Thorpe op de Olympische Spelen in Stockholm, gaat het Internationaal Olympisch Comité nu op die vraag in. "We juichen het toe dat er dankzij de grote inzet van Bright Path Strong een oplossing gevonden is", stelt president Thomas Bach. "Dit is een zeer uitzonderlijke en unieke situatie, die is aangepakt door een buitengewoon gebaar van fair play van de betrokken Nationale Olympische Comités." 

De naam van Thorpe zal nu worden weergegeven als de enige goudenmedaillewinnaar in de vijf- en tienkamp. Bie en Wieslander krijgen zilver. De atleten die bij de wijziging in 1913 zilver en brons kregen, mogen die titels ook behouden. World Athletics, de verantwoordelijke internationale sportfederatie, zal de gegevens aanpassen om de beslissing weer te geven.

En zo wordt de naam van Thorpe toch nog in eer gesteld, al mag hij dat zelf niet meer meemaken. Hij overleed in 1953 aan de gevolgen van een hartaanval.

Meest gelezen