Renners moeten vandaag door moordende hitte van 40 graden: 10.000 liter water moet wegen afkoelen

De voorbije dagen tikten de temperaturen in het zuiden van Frankrijk de dertig graden aan, zondag moeten de renners in de vijftiende etappe nog hogere temperaturen trotseren. De Tourorganisatie komt nu met frappante maatregelen om de wegen af te koelen tegen de verwachte hitte van zo’n 40 graden.

Jeroen De Pauw

De voorbije dagen zagen we renners verkoeling zoeken op alle mogelijke manieren, onder meer door nylonkousen met ijs, calippo’s eten en het dragen van de traditionele koelvesten. Maar was het in de Alpen al heet, in de Pyreneeën wordt het bloedheet. Alvast letterlijk dan, want zondag worden temperaturen van 40 graden voorspeld tijdens de etappe naar Carcassonne. Dat zorgt voor risico op smeltend asfalt. “Bij zo’n hoge temperaturen warmt het wegdek op tot wel 60 graden”, legde een verantwoordelijke uit aan persagentschap AFP.

Tourorganisator ASO probeert samen met de lokale autoriteiten nu ook het wegdek zelf af te koelen. door meer dan 10.000 liter water te spuiten over het smeltende asfalt over het traject van de rit van vandaag. De trucks die dit water aanbrengen zullen een kwartier voor de passage van de eerste renners over het parcours passeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer