China wordt opnieuw geteisterd door dodelijke overstromingen: al zeker 12 doden

Een dozijn mensen lieten dit weekend het leven bij overstromingen in het zuid- en noordwesten van China. Duizenden Chinezen moesten geëvacueerd worden.

De Chinese staatsmedia hebben momenteel hun handel vol met de berichtgeving over massale overstromingen in verschillende delen van het land.

In de zuidwestelijke provincie Sichuan zouden er zes mensen overleden zijn aan de gevolgen van het noodweer. Nog 12 mensen zouden vermist zijn nadat genadeloze buien er plotse overstromingen veroorzaakten, bericht CGTN. Er werden zaterdag in Sichuan 1.300 mensen geëvacueerd.

In de noordwestelijke provincie Gansu zouden er ook zes doden gevallen zijn door overstromingen nabij de stad Longnan (2,8 miljoen inwoners). In Gansu moesten er zo’n 3.000 mensen geëvacueerd worden. Dat berichtte staatstelevisie CCTV.

De regenval in die gebieden bedroeg op een halve dag op sommige plaatsen maar liefst 98,8 millimeter. Dat is bijna het dubbele van het normale gemiddelde van juli.

Ondertussen worden andere delen van het land, zoals de metropool Shanghai, nog steeds geteisterd door verschroeiende hittegolven die zelfs de productiviteit van fabrieken ondermijnen. Het kwik steeg op sommige plaatsen nabij Shanghai tot wel 42 graden Celsius.

China betaalt de prijs van bliksemsnelle economische ontwikkelingen

Volgens experten zullen de extreme weersomstandigheden in China steeds “normaler” worden door de klimaatcrisis. Een opwarmende lucht in het Chinese klimaat zal namelijk enorme hoeveelheden meer water opslaan, waardoor grotere wolkbreuken zullen ontstaan, werpt Bloomberg op.

China heeft de afgelopen decennia zijn landbouwgronden bliksemsnel omgevormd tot steden en miljoenen mensen uit rurale gebieden gehaald om in die metropolen te gaan wonen, met een enorme welvaartsstijging ten gevolg. Het streven naar die ambitieuze economische ontwikkelingen leidde echter ook tot gigantische vervuiling. 

Sindsdien willen de Chinese autoriteiten van het inperken van de klimaatcrisis een nationale prioriteit maken. De afgelopen twee decennia heeft het land zijn groene ruimten binnen zijn steden al bijna vervijfvoudigd. Maar de milieuschade is intussen aangericht en de verwoestijning van China’s klimaat blijft genadeloos doorgaan, alsook de dramatische weersverstoringen.

(as)

Meer