De twee sleutelwoorden op de zomerkampen van de jeugdbewegingen: drinken en smeren. 

Zo bereiden jeugdbewegingen zich voor op de hitte: “Geen weer om stoofvlees met friet te eten”

Antwerpen -

“Leven op het ritme van de wind en van de zon.” Het is de eerste zin van het bivaklied van de Chiro. En aan dat ritme zullen de duizenden jongeren die deze week op kamp zijn met de jeugdbeweging zich zeker moeten aanpassen. De wind, daar liggen ze wellicht niet wakker van. Maar de zon, die gaat zich laten gelden de komende dagen. Maandag wordt 35 graden voorspeld. Dinsdag zelfs 38 graden. En de temperaturen kunnen plaatselijk zelfs oplopen tot 40 graden.

Jan Stassijns

De nationale koepels, zoals Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen, informeren hun groepen met tips over hoe ze het hoofd (letterlijk) koel kunnen houden. Scouts en Gidsen Vlaanderen zendt zelfs een sms-alert uit naar alle binnen- en buitenlandse kampen om het programma aan te passen aan de aankomende hitte.

Maar Chiro-, scouts-, KSA- en andere groepen zijn voorbereid. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende groepen. De meisjes van Chiro Pako uit Nijlen bijvoorbeeld. Zij zijn met 95 leden en leiding op kamp in de Ardennen. Zondag waren ze op dagtocht. “De eindbestemming is een meer, waar we de nodige verkoeling vinden”, vertelt volwassen begeleider Sandra Toen. “Elke twee kilometer houden we een pauze in de schaduw, om te drinken en elkaar nog eens in te smeren. Voor vertrek hebben we ook alle rugzakken van de leden goed nagekeken of ze voldoende water mee hadden.”

Chiro Pako uit Nijlen ging zondag op wandeltocht naar een meer in de Ardennen. “Elke twee kilometer houden we een pauze in de schaduw, om te drinken en elkaar in te smeren.” ©  rr

Ook op hun kampterrein zelf, is Chiro Pako voorzien. “We hebben extra douches opgesteld, verspreid over het terrein, waar iedereen zich kan verfrissen”, vertelt Sandra. ”De platte rust gebeurt buiten in de schaduw, niet in de warme tenten. We hebben ook geluk dat we in de Ardennen op kamp zijn. We zijn omringd door grote bomen en ’s nachts koelt het hier nog heel hard af. En daar maken we gebruik van om het gebouw waar de allerkleinsten slapen, goed te verluchten.”

Watermeloen en ijsjes

Veel water drinken en insmeren is zowat de rode draad doorheen de dag. “En als vieruurtje krijgen we watermeloen en ijsjes van onze kookploeg”, zegt Sandra. “Dit kamp staat in schril contrast met dat van vorig jaar. Als het toen een halve dag langer geregend had, zouden we ons kamp vroegtijdig hebben moeten opbreken. Iedereen is enorm opgelucht dat het dit jaar geen regenkamp is. De hitte, daar kunnen we ons goed op voorbereiden.”

Chiro Pako heeft extra douches opgesteld. Zo kunnen de kinderen zich steeds verfrissen. ©  RR

Chiro Kontakt Voortkapel (Westerlo) is met een zestigtal leden op kamp in het Limburgse Lommel. Woensdag zit hun bivak er al op, al betekent dat wel dat zowat alles dinsdag al afgebroken moet worden, net op de warmste dag van het jaar. “We hebben zaterdag nog samengezeten met de leidingsploeg om te bekijken hoe we dat gaan aanpakken”, zegt groepsleider Liam Van Tongerlo. “Het is eigenlijk niet te doen om in die hitte tenten af te breken. Daarom staan we een uur vroeger op dan andere dagen en proberen we alle tenten voor het ontbijt plat te leggen. En de activiteiten? Waterspelletjes, waterspelletjes en nog eens waterspelletjes. Veel water drinken, insmeren ... Ons kampterrein is omringd door bos, dus daar gaan ook de meeste van onze activiteiten door. We hebben ook extra partytentjes opgezet, om zo veel mogelijk schaduwplekken te creëren. En ook onze kookploeg past het menu aan: koude pasta bijvoorbeeld. Het is geen weer om nu stoofvlees met friet te eten.”

De activiteiten op de planning: “Waterspelletjes, waterspelletjes en nog eens waterspelletjes.” ©  RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER