©  Reuters

Britse admiraal: “Slechte gezondheid Poetin is ‘wishful thinking’”

Speculaties over een slechte gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin zijn door de bevelhebber van de Britse strijdkrachten afgedaan als “wishful thinking”. Ook suggesties dat Poetin zou kunnen worden vermoord, schaart admiraal Tony Radakin onder die noemer van wensdenken. Hij waarschuwt dat we Rusland niet mogen onderschatten.

tg
Bron: BELGA

In een interview met de Britse openbare omroep BBC zei de admiraal zondag te denken dat “sommige opmerkingen dat de Russische leider Poetin met zijn gezondheid sukkelt of dat iemand hem echt gaat vermoorden of uitschakelen ‘wishful thinking’ zijn”.

De chef van de defensiestaf zegt dat Poetin stevig in het zadel zit. “Als militaire professionals zien we een relatief stabiel regime in Rusland. President Poetin is erin geslaagd elke oppositie de kop in te drukken, we zien een hiërarchie die is gebouwd rondom Poetin en dus heeft niemand aan de top redenen om hem uit te dagen”, aldus Radakin. “En dat is somber.”

Volgens de Britse admiraal moet de opvolger van premier Boris Johnson zich ervan bewust zijn dat Rusland “de grootste bedreiging” vormt voor het Verenigd Koninkrijk en dat die situatie nog lang kan duren.

Wel zei de bevelhebber dat de Russische landstrijdkrachten nu mogelijk een minder grote bedreiging vormen, na de recente verliezen op het slagveld in Oekraïne. “Door de invasie zijn volgens Radakin 50.000 Russische soldaten gedood of gewond en zijn bijna 1.700 Russische tanks vernietigd, evenals ongeveer 4.000 gepantserde gevechtsvoertuigen.”

Toch waarschuwt hij om Rusland niet te onderschatten, vanwege de nucleaire wapens, de cybercapaciteiten, het ruimteprogramma en “bepaalde programma’s onder water, zodat het land de onderwaterkabels kan bedreigen die ervoor zorgen dat de informatie van de wereld over de hele wereld kan gaan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER