Archiefbeeld: Oekraïens president Zelenski.
AFP or licensors

Honderden zaken rond hoogverraad in Oekraïne: president Zelenski schorst baas geheime dienst

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft twee sleutelfiguren van zijn veiligheidsautoriteiten geschorst. Het gaat om de baas van de geheime dienst en de topvrouw van het Openbaar Ministerie. Volgens de president roepen de vele zaken rond hoogverraad in het land ernstige vragen op.

"Momenteel is er geen sprake van ontslag van deze twee functionarissen. De procureur-generaal is van haar post geschorst en het hoofd van de veiligheidsdienst van Oekraïne is ook tijdelijk geschorst voor het uitvoeren van de aan hem toegewezen taken", dat zei Andrey Smirnov, het plaatsvervangend hoofd van het bureau van de president. De twee blijven geschorst zolang het onderzoek naar hen loopt. Na het onderzoek beslist president Zelenski of hij hun ontslag zal voorleggen aan het parlement. 

Schorsing is opvallend

De schorsing van Ivan Bakanov, die sinds 2019 de Oekraïense geheime dienst SBU leidde, en Irina Venediktova, die procureur-generaal was, is op z'n minst opvallend te noemen. Bakanov is een vertrouweling van president Zelenski, die hij al van jongs af aan kent en met wie hij ook in zijn tijd als televisiekomiek optrok. Bakanov leidde sinds 2019 de geheime dienst. 

Venediktova leidde dan weer het onderzoek naar meer dan 18.000 zaken van vermeende oorlogsmisdaden. Ze was deze week nog in Den Haag voor een conferentie over de vervolging voor in Oekraïne begane oorlogsmisdaden. De adjunct van Venediktova, Oleksej Simonenko, neemt haar functie over. 

Irina Venediktova ontmoette Frans president Macron vorige maand nog in Kiev.

Hoogverraad

Zelenski stelt in een videotoespraak dat hij zich zorgen maakt over de vele gevallen van hoogverraad en collaboratie in zijn land. Volgens hem werken meer dan 60 werknemers van de diensten van Bakanov en Venediktova vanuit bezet gebied samen met de Russen. Er lopen al 651 zaken wegens hoogverraad en collaboratie.

BEKIJK - President Zelenski kondigt de schorsing van twee belangrijke figuren aan:

Videospeler inladen...

Een dergelijke massa misdaden tegen de fundamenten van de nationale veiligheid roept ernstige vragen op over de betrokken leiders

Oekraïens president Volodomir Zelenski

"Een dergelijke massa misdaden tegen de fundamenten van de nationale veiligheid en de verbanden die ontdekt zijn tussen werknemers van onze veiligheidsdiensten en Russische troepen roepen ernstige vragen op over de betrokken leiders. Al die vragen zullen een gedegen antwoord krijgen."

Ivan Bakanov leidde sinds 2019 de Oekraïense geheime dienst SBU.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Al in juni achterhaalde Politico dat Zelenski en de zijnen "zeer ontevreden" waren over het werk van Bakanov. Ook over de aanpak van andere SBU-toplui bij het begin van de Russische invasie worden ernstige vragen gesteld. Vooral het feit dat de Russen de zuidelijke stad Cherson, niet zo ver van de Krim, zo makkelijk konden innemen, deed bij de Oekraïense leiders de wenkbrauwen fronsen.

Meest gelezen