Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Vernietigend rapport over schietpartij Uvalde: 376 agenten aan school en toch kon schutter zijn gang gaan

Bij de schietpartij in mei op een school in Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas, heeft niet alleen de lokale politie, maar ook de federale en staatspolitie geblunderd en veel te laat ingegrepen. Dat staat in het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie van de staat Texas. Maar liefst 376 agenten waren die dag ter plaatse en toch kon de schutter blijven doorgaan.

Op 24 mei schoot een jongeman van 18 jaar 19 kinderen en 2 leerkrachten dood in een basisschool in Uvalde, in de staat Texas. Met elk rapport dat over de schietpartij gepubliceerd wordt, wordt duidelijker dat veel leed voorkomen had kunnen worden.

Een nieuw rapport, deze keer van een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden van de staat Texas, is vernietigend voor zowel de lokale politie van Uvalde, de staatspolitie van Texas als de federale politie. Zo blijkt dat die dag niet minder dan 376 agenten bij de school aanwezig waren. Maar niemand greep op tijd in.

142 schoten

Meer dan een uur lang was er complete chaos buiten, waardoor de schutter binnen in de school zijn gang kon gaan. Totdat hij uiteindelijk toch door de politie werd doodgeschoten. Volgens het rapport zou de dader zeker 142 keer geschoten hebben en is het "bijna zeker" dat 100 van die schoten gelost werden voor de eerste agent de school binnenging. 100 schoten die mogelijk vermeden hadden kunnen worden.

Een van de redenen dat er zo laat werd ingegrepen, was een gebrek aan coördinatie tussen de verschillende politiediensten, stelt het rapport. Daardoor kregen sommige agenten geen of zelfs valse informatie.

Het rapport somt nog meer tekortkomingen op. Zo nam niemand het bevel op zich, hoewel er meerdere officieren aanwezig waren. De aanwezige agenten hielden zich ook niet aan hun "actieve schiettraining" en "gaven geen prioriteit aan het redden van onschuldige levens boven hun eigen veiligheid".

De bevelhebber van een team van de grenspolitie wachtte op een kogelwerend scherm en een loper om de deur van de klas te openen vooraleer de klas binnen te gaan. Veel tijd ging daardoor verloren, terwijl een sleutel mogelijk niet eens nodig was. Niemand had blijkbaar gecontroleerd of de deur wel op slot was.

Een agent van de lokale politie had dan weer over telefoontjes naar het noodnummer 911 gehoord en kon dus vermoeden dat er slachtoffers in de school vastzaten. Toch probeerde niemand de klas binnen te dringen.

BEKIJK - "Als ze hun job hadden gedaan, was dit nooit gebeurd": Grootvader van slachtoffer reageert verontwaardigd op het rapport:

Videospeler inladen...

Boze ouders

Het rapport heeft het over "systeemfouten en buitengewoon slechte besluitvorming" bij de politie, maar wijst niemand persoonlijk met de vinger. De onderzoekscommissie ziet het niet als haar taak om te beslissen of bepaalde agenten verantwoordelijk moeten worden gehouden.

Intussen is van de 376 agenten ter plaatse, één iemand met verlof gestuurd: Pete Arredondo, een lokale politiechef in Uvalde. 

Al tijdens het drama hadden ouders van kinderen in de school zware kritiek op het optreden van de politie - of het gebrek eraan. Ook de voorstelling van dit rapport viel slecht bij de ouders van de schoolkinderen. Zij konden niet begrijpen dat de leden van de commissie enkel vragen van de pers wilden beantwoorden en niet van hen, ook al werden families van de slachtoffers uitgenodigd om het rapport privé te bespreken.

Meest gelezen