© Toon Royackers

© Toon Royackers

thumbnail: null
thumbnail: null

Huis brandt uit in eerste nacht samen, hond overleeft vlammen niet

In Wimmertingen is een gezin dinsdagochtend even over 4 uur op het nippertje ontsnapt aan een hevige brand. Tijdens hun eerste nacht samen werden Shana Houbrechts en Gerry Simons plots wakker door een hevige rookontwikkeling. Even later stond het hele huis in de Wimmertingenstraat in lichterlaaie. Het hondje van het gezin kon niet gered worden.

Toon ROYACKERS

Huurster Shana Houbrechts was nog maar pas in het huisje getrokken. Sinds 1 maart had ze alles verhuisd en was ze de nieuwe bewoonster. Dinsdag bleef voor het eerst ook haar vriend overnachten. “We hebben enorm veel geluk gehad dat ik juist die nacht beneden lag te slapen”, legt vriend Gerry Simons uit. “Daardoor ontdekte ik snel dat er iets mis was. Net achter de zetel was duidelijk iets beginnen smeulen, en binnen de kortste keren zorgde dat voor hoge vlammen. Mijn vriendin Shana, haar dochtertje van vijf en ikzelf zijn gelukkig snel naar buiten kunnen lopen. Intussen waren buren ook al wakker geworden van het kabaal. Zij snelden ter hulp, en vingen ons op.” Meteen sloegen ze ook alarm bij de brandweer.

Hond

“Alleen ons hondje was nog binnen in het huis”, blikt Gerry Simons terug. “We wisten dat het diertje ergens boven lag te slapen. Daarom heb ik er nog alles aan gedaan om op de eerste verdieping te geraken. Maar hoe ik ook probeerde, naar boven kon ik echt niet meer. Uiteindelijk ben ik over de omheining gesprongen en verkeerd terechtgekomen. Volgens het eerste onderzoek heb ik enkele pezen verrekt. Heel stom, maar ik ben toch vooral blij dat mijn vriendin en haar dochtertje ongedeerd zijn. Dat is het allerbelangrijkste.”

Onbewoonbaar

Brandweerzone Zuid West Limburg snelde ter plaatse, maar bij hun aankomst sloegen de vlammen al hoog naar buiten. De hele woonkamer stond in lichterlaaie en de vlammen waren al overgeslagen naar de andere kamers. Ook de brandweerlui konden het hondje van de bewoonster niet meer redden. Het pand werd dinsdagochtend onbewoonbaar verklaard. “Voorlopig kunnen we wel in mijn woning terecht”, besluit Gerry Simons.

De brandweer kwam dinsdagvoormiddag nog eens controleren. Alles wijst erop dat een kortsluiting voor de eerste vonken gezorgd heeft in een hoek van de woonkamer. De oude hoeve was eigendom van buurtbewoner Luc Appeltans, die het gebouw tien jaar geleden volledig gerenoveerd had.

Het gaat trouwens al om de tweede zware brand op goed twee maanden tijd in dezelfde buurt. Op 11 januari brandde het huis van een buurman net om de hoek in de Smetstraat helemaal uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer