Verboden water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen: "Waterpeil blijft zakken"

Vanaf vandaag mogen landbouwers geen water meer oppompen uit alle onbevaarbare rivieren en beken in West-Vlaanderen. Dat werd beslist op het provinciaal droogte-overleg. Door de aanhoudende hitte blijven de waterpeilen in de beken zakken. 

Vorige week kregen landbouwers al te horen dat ze geen water meer mochten oppompen uit alle onbevaarbare rivieren van het IJzerbekken. Dat gebeid breidt nu uit. Vanaf vandaag mogen landbouwers in de hele provincie geen water meer oppompen uit onbevaarbare waterlopen. "Het waterpeil in onze provincie blijft zakken. Sommige beken komen zelfs helemaal droog te staan", vertelt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé.

"Door de droogte krijgen we ook maken met verzilting", vult Decaluwé aan, "het is dus ook omwille van de volksgezondheid dat we het verbod uitspreken". Door de warmte verdampt het water in beken en rivieren en blijft het zout over. Daardoor bloeien blauwalgen die giftige bacteriën kunnen bevatten die mensen en dieren ziek maken.

De gouverneur doet ook een algemene oproep aan alle West-Vlamingen om zuinig om te gaan met water. Niet-essentiële zaken zoals een auto wassen of zwembad vullen, stel je beter uit naar later. 

"Wees spaarzaam met water"

“Door de droogte krijgen we ook te kampen met verzilting”, vult Decaluwé aan. "Het is dus ook voor de volksgezondheid dat we het verbod uitspreken." Door de warmte verdampt het water in beken en rivieren en blijft het zout over. Daardoor komen er blauwalgen die giftige bacteriën kunnen bevatten en mensen en dieren ziek kunnen maken.

De gouverneur doet ook een algemene oproep aan alle West-Vlamingen om zuinig om te gaan met water. "Niet-essentiële zaken zoals een auto wassen of een zwembad vullen, stel je beter uit", klinkt het.

En wat met drinkwater voor landbouwdieren?

Landbouwers die te weinig drinkwater hebben voor hun dieren kunnen de komende dagen rekenen op de hulp van de brandweer. “Als er een probleem zou zijn met de drinkwaterbevoorrading van de dieren nemen de landbouwers best contact op met de burgemeester van hun gemeente. De brandweer zal hen dan drinkbaar water brengen”, vertelt Decaluwé. 

Meest gelezen