Matshidiso Moeti, de regionaal directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Twee doden en tientallen personen in quarantaine: marburgvirus breekt uit in Ghana

In Ghana zijn 2 mensen overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het dodelijke marburgvirus. Zo'n 100 mensen zitten in quarantaine. Het virus is erg besmettelijk en komt uit dezelfde familie als het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) prijst de snelle reactie van de lokale gezondheidsautoriteiten. Het is niet de eerste keer dat het marburgvirus opduikt op het Afrikaanse continent.

Ghanese gezondheidsautoriteiten hebben bevestigd dat twee mensen zijn overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het marburgvirus. De beide patiënten stierven in een ziekenhuis in de zuidelijke Ashanti regio. Het gaat om twee mannen van 26 en 51 jaar oud. Zo'n 100 personen zitten nu in quarantaine. 

Erg besmettelijk en dodelijk

Het marburgvirus lijkt erg op het ebolavirus. Het is een zeldzaam, maar erg besmettelijk en dodelijk virus. Net als ebola veroorzaakt het marburgvirus hemorragische koorts die tot zware inwendige bloedingen kan leiden. Afhankelijk van de beschikbare medische zorg en de virusstam overlijdt tussen 25 en 94 procent van de besmette personen. In Afrikaanse landen met een slecht uitgebouwde medische infrastructuur kan het virus dus lelijk huishouden.

Het is voor het eerst dat Ghana te kampen heeft met een uitbraak van het virus. Sommige andere landen in Afrika, zoals Oeganda en Kenia, rapporteerden wel al eerder enkele gevallen. Het laatste bekende geval dateert van vorig jaar. Toen werd in Guinea één besmetting met het virus vastgesteld.

Kaart van de regio

Vleermuizen en meerkatten

Het virus wordt op mensen overgedragen door vleermuizen. Daarom raden gezondheidsexperts aan niet in de buurt van grotten te komen en vlees goed te bakken voor consumptie. Ook voldoende water drinken zou de overlevingskansen kunnen vergroten. Mensen kunnen elkaar besmetten door de uitwisseling van lichaamssappen. Tot op heden bestaat er nog geen behandeling voor het virus. 

Zonder onmiddellijk en doortastend optreden kan het marburgvirus gemakkelijk uit de hand lopen

Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO in Afrika

"De gezondheidsautoriteiten hebben spoedig gereageerd", zegt Matshidiso Moeti, de regionaal directeur van de WHO voor Afrika. "Dat is goed, omdat het marburgvirus zonder onmiddellijk en doortastend optreden gemakkelijk uit de hand kan lopen."

De naam van het virus komt van de Duitse stad Marburg. In 1967 raakte het laboratoriumpersoneel er besmet nadat het in contact was gekomen met besmette Oegandese groene meerkatten, een soort aap die werd gebruikt om vaccins te testen. Zeven mensen stierven toen aan het virus.

Meest gelezen