Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Stevige coronagolf in het najaar verre van uitgesloten"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) roept de horeca, het onderwijs, de cultuursector en de bedrijven op om tegen september werk te maken van een goed ventilatieplan. Een nieuwe stevige coronagolf in het najaar is "verre van uitgesloten", waarschuwde hij vanmiddag in de Kamer.

Wie dacht dat de coronacrisis definitief voorbij is, heeft het mis. Vorige week lagen er 2.183 patiënten met een coronabesmetting in onze ziekenhuizen. Dat is een stijging met 31 procent en het hoogste cijfer sinds begin mei. Op de afdeling intensieve zorg liggen nu 98 coronapatiënten, een stijging met 14 procent. Tussen 5 en 11 juli zijn dagelijks gemiddeld 7.692 nieuwe besmettingen vastgesteld, 26 procent meer in vergelijking met de week daarvoor. 

Vandenbroucke heeft het over een zevende golf. De groeicurves lijken dan wel wat te vertragen, maar het feit dat de scholen al twee weken dicht zijn kan daarin een rol spelen, zegt hij.

De zomergolf moet ons dan ook alert houden voor de herfst, vindt hij, Dan gaan de scholen opnieuw open en gaan mensen weer aan het werk. "Een nieuwe golf of een nieuwe variant die hevig kan toeslaan, is verre van uitgesloten. Er is geen reden tot paniek, maar wel tot voorzichtigheid." 

Volgens Vandenbroucke moet ons land zich voorbereiden op het najaar. Dat gebeurt onder meer door de nieuwe boostercampagne vanaf begin september, maar ook de cultuursector, het onderwijs, de horeca en de bedrijven kunnen een duit in het zakje doen. Zij hebben er volgens de minister "alle belang bij" om goeie ventilatieplannen klaar te hebben voor september. Hij roept daar dan ook toe op.

Ook de regeringen moeten klaar staan om maatregelen te beslissen, aldus Vandenbroucke. Het gaat dan onder meer om mondmaskers op het openbaar vervoer, of meer inzetten op telewerk.

Meest gelezen