Protest in hoofdstad Khartoem na etnisch geweld
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens zestig doden bij etnisch geweld in Soedan

In het zuidoosten van Soedan, bij de grens met Ethiopië, zijn bij etnisch geweld minstens 65 doden gevallen, dat hebben de autoriteiten gemeld. Er raakten zeker 144 mensen gewond. 

In de Soedanese deelstaat Blauwe Nijl, in het Qissan-district, zijn er vorige week gevechten uitgebroken tussen de Hauta- en Birta-volkeren. Dat gebeurde nadat een landbouwer werd gedood. Afgelopen weekend hadden de autoriteiten van de deelstaat het over 31 doden en 39 gewonden. Intussen is het dodental opgelopen tot zeker 65, sommige lokale bronnen spreken van 85 doden.

Volgens de autoriteiten is het etnisch geweld tussen beide volken gestopt na tussenkomst van het leger en de politie. Er werd een avondklok ingesteld en een verbod op bijeenkomsten om de rust in de regio te herstellen. De autoriteiten gaan een onderzoek instellen naar de gevechten, klonk het nog.

Protest Khartoem
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De slachtoffers zijn vooral jonge mannen, ze werden doodgeschoten of neergestoken, meldden de militaire machthebbers voorts. In de provincie Blauwe Nijl wonen verschillende bevolkingsgroepen. De achterliggende oorzaak is een conflict tussen deze etnische groepen over land.

Protest in hoofdstad Khartoem
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Protest in hoofdstad Khartoem

In de hoofdstad Khartoem kwamen verschillende manifestanten daarna opnieuw op straat tegen de regering en het geweld in de provincie Blauwe Nijl. Ze scandeerden "stop de burgeroorlog" en de "Blauwe Nijl bloedt".

De manifestanten verwijten de militaire regering, die in oktober vorig jaar aan de macht kwam door een coup, om het etnisch geweld aan te wakkeren en de burgers niet te beschermen.  De veiligheidstroepen zetten traangas in tegen de manifestanten.

Chaos na al-Bashir

In 2019 werd dictator Omar al-Bashir na massaal volksprotest afgezet. Daarop werd een burgerlijk-militaire overgangsraad opgericht, maar in oktober 2021 pleegde de militairen opnieuw een staatsgreep. Sindsdien zijn er protesten tegen de militaire leiders, ook het etnisch geweld in het land is opgeflakkerd.

Protest Khartoem
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen