Onderzoek naar PFAS in bloed van omwonenden 3M breidt uit naar rechteroever: “We willen duidelijkheid brengen”

Antwerpen, Zwijndrecht -

Antwerpenaren op rechteroever, die binnen een straal van vijf kilometer wonen van 3M, zullen zich ook kunnen laten onderzoeken op PFAS. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De aanmeldprocedure wordt dit najaar opgestart. “Ik begrijp dat mensen veel vragen hebben over PFAS”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Jan Stassijns

De Vlaamse regering besliste vorig jaar dat inwoners die binnen een straal van vijf kilometer van de vestiging van 3M in Zwijndrecht wonen, hun bloed kunnen laten testen op de aanwezigheid van PFAS. Bijna zevenduizend mensen schreven zich hiervoor in en zullen dit najaar een uitnodiging ontvangen voor de bloedafnames. Het onderzoek zal over meerdere jaren lopen. De bewoners die het dichtst bij 3M wonen krijgen eerst de kans, waarna het geleidelijk uitbreidt.

Toch beperkte het onderzoek zich enkel tot inwoners die op de linkerscheldeoever wonen. Inwoners van Antwerpen op rechteroever kwamen niet in aanmerking voor een bloedanalyse.

Uitbreiding rechteroever

Tot nu, want de Vlaamse regering heeft beslist het onderzoek uit te breiden, ook naar inwoners op rechteroever die binnen een straal van vijf kilometer wonen van 3M. Het detailplan moet nog worden opgemaakt, maar de afstand wordt berekend vanaf het centrum van het bedrijf 3M en een straal van vijf kilometer.

“Ik begrijp dat mensen vaak veel vragen hebben over PFAS”, zegt Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Hilde Crevits (CD&V). “Met de aangeboden bloedanalyses en bijhorende onderzoeken proberen we zo veel mogelijk voor duidelijkheid te zorgen. We geven nu nog een grotere groep inwoners de kans om hun bloed te laten onderzoeken. Er zullen bijkomende afspraken gemaakt worden met de stad Antwerpen en het agentschap Zorg en Gezondheid om dit te organiseren. De aanmeldprocedure moet hiervoor opgezet worden en zal in het najaar online komen.”

Verder onderzoek

Voorlopig komt er geen verdere uitbreiding naar andere zones in Antwerpen, buiten de perimeter van vijf kilometer. De onderzoeksfocus blijft op het uitvoeren van metingen in bodem, water en lucht. “Dat blijft de beste methodiek om de vervuiling van PFAS concreet in kaart te brengen en verdere maatregelen te bepalen wanneer de wettelijke waarden worden overschreden”, zegt Crevits.

Daarnaast loopt er nog een onderzoek, specifiek bij jongeren. Daarbij worden verbanden gezocht tussen metingen in de leefomgeving, zoals in stof in huis, de hoeveelheid PFAS in het bloed en de gezondheidseffecten. Ook dat onderzoek zal uitgebreid worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen