Na het ongeval op het kruispunt met de fietsostrade kwamen er twee ambulances ter plaatse. Het ongeval beroert de gemoederen. © Cindy Verniers, Patrick Hattori 

Bestuurders bakfiets en step botsen op kruispunt met fietsostrade: discussie over veiligheid laait opnieuw op

Mechelen -

Bij een ongeval op het kruispunt van de fietsostrade met de Caputsteenstraat in Mechelen zijn maandagavond twee gewonden gevallen. Een bestuurder (28) van een elektrische step botste er met een dame (37) op een elektrische bakfiets. Door het ongeval laait de discussie over de veiligheid van het kruispunt opnieuw op, want het is er niet het eerste ongeval.

Sven Van Haezendonck

De bestuurder van een step en de bestuurster van een bakfiets botsten maandagavond omstreeks 18u tegen elkaar. Een van de partijen kwam uit de spoorwegtunnel gereden, de andere van de fietsostrade. Volgens getuigen was de vrouw er na de klep ernstig aan toe. Er kwam ook een mug ter plaatse. De hulpdiensten brachten beide slachtoffers voor verzorging over naar het AZ Sint-Maarten.

Het ongeval beroert in de wijk Nekkerspoel flink de gemoederen. De kruispunten van de Caputsteen- en de Kleine Nieuwedijkstraat met de fietsostrade zijn er al jaren stof tot verhitte discussies: fietsers hadden er een tijdje voorrang, maar die regeling werd even snel weer afgevoerd.

Geen paaltjes

Het actiecomité Nekker-Noord wijst op sociale media met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur. Dat is volgens het comité “blind voor de realiteit.” De paaltjes die nu opnieuw ter sprake komen bij de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten (R12) vormen een heikel punt. “Erger nog, onder het mom van het verhogen van de verkeersveiligheid willen zij paaltjes plaatsen.” Volgens het comité gaat de situatie er dan “nog vele malen erger worden.”

Nekker-Noord haalt een getuigenis van een buurtbewoonster op de Facebookpagina van ‘Red de vesten’ aan. “Ik ben zo bang als ze die paaltjes daar opnieuw gaan zetten. Dan gaan gebruikers van de fietsostrade nog meer het gevoel hebben dat ze niet hoeven te stoppen aan de stopstreep”, zegt Cindy Verniers.

Ook de mug van het AZ Sint-Maarten kwam ter plaatse na het ongeval op het kruispunt. ©  Cindy Verniers

Overzichtelijker kruispunt

“Wij leven mee met de slachtoffers van het zoveelste ongeval aan de kruispunten met de fietsostrade. Wij worden er een beetje moedeloos van”, reageert Christophe Johanns van Thuis in Nekkerspoel. “Al zes jaar waarschuwen we er ondertussen voor dat de manier waarop de kruispunten vandaag zijn ingedeeld niet werkt. Er zijn al talloze ongevallen gebeurd”, vertelt Johanns.

De discussie over de invoering van stops is in dit geval volgens hem naast de kwestie. “Als er knips komen, is dat in de eerste plaats om sluipverkeer te weren. Het is gewoon dringend tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en deze kruispunten anders inricht. Ze moeten logischer en overzichtelijker worden”, legt Christophe Johanns uit.

Invoeren stops

Ruim een jaar geleden, eind maart 2021, sloten de provincie Antwerpen en de stad nog een overeenkomst af om de fietssnelweg Antwerpen-Brussel (F1) te optimaliseren. Studiebureau Sweco kreeg onder andere de opdracht om de verkeerscirculatie aan de twee oversteken te bestuderen en er een oplossing voor uit te werken.

Het studiebureau moet niet alleen een ontwerp opmaken, het staat ook in voor de uitvoering van de werken. De stad Mechelen draagt de investering voor aanpassingen, maar een groot deel kan ze wel recupereren via subsidies uit het fietsfonds.

“De focus van de toekomstige herinrichting van de kruispunten ligt op het weren van het sluipverkeer en de invoering van stops”, zegt Luk Lemmens (N-VA), eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen. Voor de timing van de uitvoering kijkt de provincie naar de stad. “De optimalisatie van de F1 kan best samenlopen met de vernieuwing van de vesten.”

LEES OOK:

Mechelen werkt vanaf deze zomer in zes fases aan eenrichtingsverkeer op vesten: eind dit jaar is het dan zover

Na incident met jeugdbeweging op tangent waarschuwt signalisatie fietsers en voetgangers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen