Chokri Ben Chikha, Foto Action Zoo Humaine

Theatermaker en docent Chokri Ben Chikha krijgt de Gentse Walter De Buckprijs

Chokri Ben Chikha krijgt de 8ste Walter De Buckprijs. Ben Chikha is acteur en ook docent en onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Hij krijgt de prijs voor het maatschappelijk engagement dat door zijn hele werk loopt. Sociaal engagement is ook waar de Gentse volkszanger Walter De Buck voor bekend stond. De prijs, een beeldje, wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt tijdens de Gentse Feesten.

Chokri Ben Chikha is een veelzijdig kunstenaar. Hij is acteur en regisseur bij zijn theatergezelschap Zoo Humain, is docent aan KASK en School of Arts van HOGENT, hij geeft lezingen op scholen en schreef al boeken over theater. Walter De Buck is bekend van zijn Gentse volkse lied Het Vliegerke en als bezieler van de Gentse Feesten. Na zijn dood riepen wilden de vrienden hem blijvend herinneren “door een prijs toe te kennen aan mensen die zoals Walter op een heel informele manier ‘ verandering’ teweeg brengen.

Gentse feesten

Tijdens de Gentse Feesten speelt Ben Chikha een voorstelling met zijn gezelschap Action Zoo Humain. Het Testament Van Een Journalist gaat over het feit dat mensen vaak gebombardeerd worden door valse geruchten. 

Eerdere winnaars

In 2015 kreeg volkszanger Wim Claeys de allereerste Walter De Buckprijs. Mong Rosseel kreeg hem in 2016 omwille van zijn geëngageerd leven als zanger/acteur/organisator. In 2017 was het het beeldhouwerscollectief Art Pro Art en Joseph Pannecoucke die de eer te beurt viel, in 2018 kreeg het Muzikantenhuis met Mustafa Avsar het beeldje mee van de hand van Walter. Ex- priester-arbeider en ook beeldhouwer Frans Wuytack kreeg de prijs in 2019 en vorig jaar was het Willem Vermandere. 

Meest gelezen