copyright Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts uit Leuven op kamp in De Pinte stelt "hittecoaches" aan

Scouts Diependaal uit Leuven heeft voor haar kamp in De Pinte, bij Gent warmtecoaches aangesteld. Die moeten erop toezien dat de leden voldoende beschermd zijn tegen de hitte. Zo moeten ze elk uur ingesmeerd worden, een hoofddeksel dragen en mogen ze alleen spelen op schaduwrijke plekken. 

Met temperaturen die dezer dagen oplopen tot 40 graden, moeten ook jeugdbewegingen extra waakzaam zijn op kamp. Gisteren zijn in Koekelare, in West-Vlaanderen, nog 15 kinderen tussen 10 en 12 onwel geworden door de hitte, en afgevoerd naar het ziekenhuis.  

Hittecoach

Scouts Diependaal uit Leuven is op kamp op domein Moerkensheide in De Pinte, met de jongste takken: de kapoenen, de welpen en de kabouters, jongens en meisjes van 6 tot 11 jaar oud. 

Om er zeker van te zijn dat de kinderen voldoende beschermd zijn tegen de hitte, hebben ze per tak een hittecoach aangesteld. Ada Van Gorp is leidster bij de jongsten, maar is dezer dagen ook hun hittecoach: "Dat betekent dat we onze leden elk uur insmeren, verplichten een hoofddeksel te dragen en dat ze veel water moeten drinken."

We moeten voortdurend nadenken hoe we de kleintjes tegen de hitte kunnen beschermen

Ada Van Gorp, hittecoach

Ze moeten voortdurend nadenken over hoe we de kleintjes kunnen beschermen: "We zitten bijvoorbeeld aan een bos waar heel veel schaduw is, daarnaast is een groot open veld waar we vandaag sowieso niet komen omdat dat veel te heet is. De spelletjes die we vandaag voorzien hadden hebben we vervangen door waterspelletjes."

Om telefoontjes van ongeruste ouders te vermijden hebben ze hen op voorhand ook ingelicht van hun "hitteplan". "Maar gisteren is alles heel goed verlopen", voegt Ada nog toe, "we hebben er alle vertrouwen in dat dat vandaag ook het geval zal zijn."

Meest gelezen