© atv

Balans eerste weekend Tomorrowland: “17 taxi’s in beslag genomen, 82 arrestaties en bende zakkenrollers gevat”

Boom -

Het Antwerps parket en politiezone Rupel blikken met een algemene tevredenheid terug op het eerste weekend van dancefestival Tomorrowland in De Schorre in Boom. In totaal werden 82 personen gearresteerd, 116 festivalgangers werden betrapt op het gebruik van drugs. “De start verliep rustig en zonder grote incidenten”, zegt Kristof Aerts van parket Antwerpen.

nelo

LEES OOK. Bendes stelen smartphones op Tomorrowland: “Ze reizen van festival naar festival, niet om te dansen maar om te stelen”

Politiezone Rupel staat, in samenwerking met politiezones uit het ganse land en met de federale politie, in voor de veiligheid op en rond de 16de editie van festival Tomorrowland. “In eerste instantie is er een grote aandacht voor de mobiliteit in Boom, Rumst en op alle toegangswegen”, legt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket, uit. “Op het terrein houdt de politie controles die zichtbaar zijn, maar er wordt ook met anonieme teams gewerkt, waarbij de nadruk ligt op diefstallen en drugsfeiten.”

Het parket meldt dat tijdens het eerste weekend 82 personen werden gearresteerd, waarvan 47 gerechtelijk en 35 bestuurlijk voor openbare dronkenschap, overlast en andere feiten. Zestien mensen werden opgepakt, omdat ze zonder ticket het festivalterrein probeerden binnendringen.

 © Parket Antwerpen

De politie heeft zeventien taxi’s bestuurlijk in beslag genomen, omdat er klanten werden geronseld buiten de voorziene zones of omdat de taxi wettelijk niet in orde was. Daarnaast werden ook twee drones in beslag genomen. Tijdens het festival gelden strenge regels voor het gebruik van drones om de veiligheid van het publiek te garanderen.

“Zeer gevaarlijke drugs in omloop”

116 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. “Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden van het parket: 75 euro voor softdrugs, 150 euro voor harddrugs. In totaal gaat het om 14.475 euro”, zegt Aerts.

De verdovende middelen werden meteen in beslag genomen. Een betrapte festivalganger verliest meteen zijn toegangsbandje en wordt onmiddellijk van het festivalterrein verwijderd.

Zestien personen werden betrapt op het dealen van drugs. Zij werden rechtstreeks gedagvaard voor een themazitting op 26 oktober 2022. “Het gaat om vijf Belgen, vier Nederlanders, één Duitser, één Portugees, één Slowaak en één Pool. Drie Italianen kregen een dagvaarding voor oplichting voor het verkoop van nepdrugs”, meldt het parket.

 © Kris Van Exel

De inbeslaggenomen drugs werden getest door het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Aan de hand van die labotesten weten we dat er ook pillen in omloop zijn die een zeer gevaarlijk gehalte MDMA bevatten. We willen daar samen met de politie extra voor waarschuwen voor de komende weekends.”

Zuid-Amerikaanse zakkenrollers

Tijdens het eerste weekend werden veertien gauwdieven gearresteerd en voorgeleid. “Het gaat om voornamelijk Zuid-Amerikanen die op jacht waren naar smartphones en juwelen. Twaalf van hen werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter”, aldus Aerts.

De organisatie stelt lockers ter beschikking, waar festivalgangers hun kostbare spullen veilig kunnen opbergen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen