Jonas Roosens

Balans eerste weekend Tomorrowland: 17 taxi's in beslag genomen, 16 drugsdealers betrapt 

Politie en parket hebben de balans opgemaakt van het eerste weekend Tomorrowland in Boom. Dat is rustig en zonder grote incidenten verlopen. 116 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs op zak, en 16 drugsdealers zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter. 

Het eerste weekend van het dancefestival Tomorrowland in Boom is rustig en zonder grote incidenten verlopen, blijkt uit een balans die het parket Antwerpen en politiezone Rupel maakten.

82 mensen werden gearresteerd, onder meer voor openbaar dronkenschap en overlast. Zestien mensen werden opgepakt, omdat ze zonder ticket het festivalterrein probeerden binnen te dringen.

116 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. De verdovende middelen werden in beslag genomen. Een betrapte festivalganger verliest meteen zijn toegangsbandje en werd van het festivalterrein verwijderd. 16 mensen die betrapt werden op het dealen van drugs, zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter. Uit labotesten blijkt dat er ook pillen in omloop waren die een zeer gevaarlijke dosis MDMA bevatten, iets waar politie en parket voor willen waarschuwen.

Taxi's omzeilen opgelegde regels

Voor taxibedrijven is het dancefestival Tomorrowland in Boom zeer lucratief. Toch moeten taxi's zich dit jaar aan strengere regels houden wanneer zij bezoekers van en naar Tomorrowland brengen. "Om de chaos in de omliggende straten te beperken, hebben we ervoor gekozen om twee taxizones te installeren aan de kant van Boom en aan Rumst", zegt Peter Muyshondt, korpschef van de politiezone Rupel.

Toch moet de politie vaststellen dat heel wat taxi's de regels proberen te omzeilen. "Zij proberen dan toch zijstraten in te rijden om klanten op te pikken, vaak op relatief agressieve wijze. Daarom hebben wij al 17 taxi's bestuurlijk in beslag genomen tot na het laatste weekend van Tomorrowland."

We zullen de komende weekends nog een tandje moeten bijsteken qua controles

Peter Muyshondt, korpschef van de politiezone Rupel.

De komende twee weekends worden de controles nog verscherpt. "We zien nu al dat we een tandje zullen moeten bijsteken. 95% van de taxichauffeurs houden zich aan de regels, maar een kleine groep zorgt voor ergernissen. Zo moet de uitstroom van wegrijdende auto's gegarandeerd blijven, maar zij zorgen met hun gedrag vaak voor opstoppingen", aldus Muyshondt. Er wordt ook op toegezien dat de taxichauffeurs geen woekerprijzen vragen, wat soms gebeurt. 

Jacht op smartphones en juwelen

Tijdens het eerste weekend werden 14 gauwdieven gearresteerd en voorgeleid. Het gaat om voornamelijk Zuid-Amerikanen die op jacht waren naar smartphones en juwelen. De onderzoeksrechter heeft 12 van hen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

De organisatie van Tomorrowland stelt lockers ter beschikking, waar festivalgangers hun kostbare spullen veilig kunnen opbergen.

Meest gelezen