Waarom je beter geen ijskoude cola drinkt om af te koelen met de hitte
Op warme zomerdagen heb je waarschijnlijk meer zin in een koude smoothie of frisdrank met veel ijsblokjes in. Maar waarom drinken mensen in hete landen zoals Marokko dan zo vaak warme thee? Koelen hete dranken je bij grote hitte echt meer af dan iets fris? Onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit.
“Ook al loop je met deze temperaturen waarschijnlijk niet warm voor een hete drank, toch kan het in bepaalde gevallen wel een goede keuze zijn,” vertelt Martijn. Een warme drank warmt je lichaam in eerste instantie op, maar zorgt er ook voor dat je zweet produceert. Méér dan nodig is om de warmte van je drankje te compenseren. “Als jij dat zweet allemaal kan verdampen, verlies je dus meer warmte dan het hete brouwsel heeft toegevoegd. Het resultaat? Je koelt ervan af.”
Maar het omgekeerde geldt ook: als het zweet niet de kans krijgt om te verdampen, heeft iets warms drinken ter verfrissing niet veel zin. “Wanneer er veel vocht in de lucht zit, je veel kleren draagt of het zweet gewoon van je afdruppelt, kies je beter voor iets koels. Dat zal ook warmte uit je lijf onttrekken én je zal er minder zweetparels door krijgen.”
Zweten: de natuurlijke airco van ons lichaam
Waarom ons lichaam op deze manier werkt, daar is de wetenschap nog niet over uit. “De stelling dat iets warms drinken de kerntemperatuur van het lichaam verhoogt, blijkt niet te kloppen”, zegt onze expert. “Volgens de laatste theorieën spelen thermosensoren in de keel en de mond een rol in het uitlokken van die zweetreactie, maar er is meer onderzoek nodig om dit hard te maken.”
Een ijskoud drankje kan je lichaam net heter maken dan een warm drankje van 37°C.
Wel waarschuwt de expert graag voor ijskoude dranken, zoals de populaire slushies in de hitte. “Wetenschappers ontdekten dat een ijskoud drankje je lichaam net heter kan maken dan een warm drankje van 37°C - wat onze gemiddelde lichaamstemperatuur is. Ijskoude dranken zijn namelijk zo koud dat ze het zweetmechanisme van je lichaam uitschakelen, waardoor je meer warmte opslaat dan je verliest.” Conclusie? Bestel bij hoge temperaturen eerder een warme drank als het buiten zonnig en droog is en als je niet teveel kleren draagt, zodat je een goed potje kan zweten!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
-
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
PREMIUM35
Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?
Commotie in Duitsland over — hou u vast — de döner kebab. De prijzen zijn er zó fel gestegen dat linkse partijen een prijsplafond voorstellen van 4,90 euro. Of hoe de kebab het symbool van de prijsstijgingen van fastfood werd. Hoe zit het bij ons? Zijn ook de prijzen van onze hamburgers, snacks en frieten de lucht in geschoten? Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen en HLN-chef Jelle Beeckman maken de rekening. -
-
Spaargids.be
Wat gebeurt er met je woonlening, spaarcenten en verzekeringen bij een scheiding?
-
“Lekker en redelijk caloriearm”: deze gezonde kaas is in opmars dankzij sociale media
Het was hét hoofdingrediënt van een dieet in de jaren 70 en vorig jaar maakte cottage cheese of ‘hüttenkäse’ een comeback. Een blijvertje onder de foodtrends, zo blijkt. Want Tiktokkers, ‘healthfluencers’ en fitness goeroes blijven ook dit jaar nog zweren bij het ingrediënt om hun dag mee te starten of lunch mee af te werken. Hoe gezond is deze kaas écht? En is die ook lekker? Diëtiste Sanne Mouha en foodblogger Helen Kookt leggen uit. -
Livios
‘Snij dit niet te dicht af’ en ‘laat ze niet groter worden dan 20 cm’: vijf keer moestuinieren voor dummies
Leg je voor het eerst een eigen moestuin aan? Maar weet je niet wat je best als eerste zaait en plant? Bouwsite Livios lijst een handvol soorten groenten en fruit op die (bijna) niet kunnen mislukken. -
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
-
Independer
“Hond van 35 kg zonder beveiliging op achterbank wordt projectiel van 1 ton”: zo vervoer je je viervoeter wél veilig in de auto
-
“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom extra vitamine C in je voeding niet gezonder is
Vitamines zijn gezond. Haal je dan ook meer uit een voedingsmiddel als er ‘(extra) vitamine C’ op prijkt? Nee, schrijft Eva Kestemont, journalist en auteur van ‘Verbeterd Recept’: “Producten die groots uitpakken met vitamine C zetten de consument op het verkeerde been.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM
Hoe cafeïnevrij (en gezond) is decakoffie? “Lange tijd was het écht brol”