Gezin van vier onwel door CO-intoxicatie in Sint-Gillis

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is een gezin van vier personen onwel geworden door een CO-intoxicatie. Dat meldt de Brusselse brandweer. De verbrandingsgassen van de waterverwarmer konden moeilijk ontsnappen door het warme weer, dat heeft de CO-vergiftiging veroorzaakt.

De Brusselse brandweer werd maandagavond omstreeks 19.50 uur opgeroepen voor een  gaslek in een flatgebouw in de Jean Robiestraat in Sint-Gillis. Ter plaatse ging de CO-melder van de brandweerlui af, waarna vier bewoners meteen geëvacueerd werden. "Het ging om een gezin met twee kinderen van negen en zeven jaar oud. De moeder was al het bewustzijn verloren", zegt de brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Ze kwam opnieuw bij en alle vier de gezinsleden werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis."

In hetzelfde appartementsgebouw waren nog vier andere bewoners ook licht bevangen door CO, maar zij konden ter plaatse verzorgd worden. Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kwam ter plaatse en verzegelde drie waterverwarmers in het gebouw.

"De oorzaak van de intoxicatie was de slechte evacuatie van de verbrandingsgassen van de waterverwarmer", zegt Derieuw. "De vader van het gezin had namelijk een douche genomen. Maar in normale omstandigheden kan de warme rook van de verbrandingsgassen stijgen doordat het buiten kouder is dan die gassen. Gisterenavond was het verschil tussen de verbrandingsgassen en de buitentemperatuur te klein, en hing er waarschijnlijk ook een laag warme lucht, waardoor de verbrandingsgassen niet konden stijgen en ontsnappen."

Meest gelezen