Brand in Oudsbergen onder controle: bivakkeerders mogen terug naar hun kamp

Oudsbergen -

De brand in de buurt van het Zavelbos in Opglabbeek is onder controle. De vier kampplaatsen in de buurt zijn gevrijwaard. De bivakgroepen kunnen terug naar teruggaan. De chiro van Zele krijgt nog wel frietjes in zaal Loweta. Het blussen gaat nog een hele tijd duren. Brandweer en boswachters gaan de hele nacht controles uitvoeren.

Roger Dreesen/Marij Wyers

Het vuur woedde aan de voet van de Oudsberg, vlakbij de camping Zavelbos. Het was een open terrein in het bos dat moeilijk bereikbaar was. Via zandwegen konden de brandweerwagens tot op de plaats geraken. Met een drone werd het natuurgebied overvlogen om de brandhaard te lokaliseren. Aangestuurd door het droneteam konden de brandweerploegen op de grond het vuur ingesloten houden. De brand smeulde in de ondergrond en dit maakt het moeilijk om het vuur tot in de kiem te smoren. Even leek het of het vuur onder controle was. Tot het opnieuw heropflakkerde. Er werd een blushelikopter ingezet om het vuur onder controle te kijken. Rond 19.30 uur kwam dan het nieuws dat het vuur onder controle was.

De politie sloot de wegen in de buurt af om te vermijden dat kijklustigen in de buurt van de natuurbrand zouden komen.

De politie sloot de buurt af opdat de brandweer de smeulbrand in de ondergrond kan blussen.  ©  Roger Dreesen

Voor de kampplaatsen in de buurt was er in eerste instantie geen gevaar. Bivakplaatsen hebben eerder al het advies gekregen om geen vuur te maken en extra waakzaam te zijn door de droogte en het extreme brandgevaar. Maar in de vooravond werd opnieuw bekeken of er alsnog geen kampplaatsen moesten worden opgebroken. De burgemeester is ter plaatse.

Burgemeester Marco Goossens rond 18 uur: “ De brandweer probeert de vuurhaard onder controle te krijgen. Er zijn vier kampplaatsen in de buurt. Op een kampplaats staat men klaar om naar de tijdelijke opvang te vertrekken. Uit voorzorg voor de mogelijke rookoverlast. Niet voor het vuur. De kampplaats wordt mogelijk geëvacueerd. Die kinderen kunnen terecht in Den Ichter, loweta en de sporthal. Ook de drie andere groepen gaan voorlopig nog niet terug naar hun kampplaats. Er worden bussen voorzien voor transport indien nodig. Overnachting wordt nog bekeken. Op dit moment is er enkel een probleem met rook. In principe komen de kinderen vanavond terug naar hun bivakplaats. Om 20 uur is er een update voorzien.”

Een kookploeg is al in de zaal Loweta om de bivakkeerders op te vangen. ©  RDR

De kookploeg van de chiro Jochi Zele was rond 19 uur alles aan het klaarzetten in de zaal Loweta op de Weg naar Opoeteren. “De frituur is onderweg. Wij vangen hier zo’n 48 kinderen op. Die wachten nu aan het zwembad Wilhelm Tell op een signaal om richting hier te komen. De kinderen zijn tussen de 6 en 17 jaar.”

Een droneteam is over het gebied gevlogen om de brandhaard te lokaliseren. ©  112 Meldingen Limburg

Agentschap Natuur en Bos roept op tot waakzaamheid in de natuurgebieden. Daar geldt risicocode oranje: hoog gevaar op brand. Aan iedereen wordt gevraagd om niet te roken in de natuur, geen afval te laten slingeren en geen vuurtje te stoken. Kinderen mogen niet onbewaakt in de bossen rondlopen.

Bel 112 bij verdachte rooksignalen in de natuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER