©  Team Belgium

Met de groeten van Bart Swings: België zevende beste land in de niet-olympische sporten

Team Belgium is dinsdag na uiterst succesvolle Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham geland op de luchthaven van Zaventem. Met twintig medailles, waarvan elf gouden, behoort ons land tot de absolute wereldtop wat betreft de niet-olympische sporten.

Maarten Delvaux

In de mondiale topsport zijn de Olympische Spelen nog steeds de maat der dingen. Vorig jaar in Tokio behaalde Team Belgium zeven medailles (3x goud, 1x zilver en 3x brons). Het eindigde daarmee op de 29e plaats in de internationale medaillespiegel. Een jaar later raapte de Belgische selectie bijna het drievoud van dat aantal medailles op de Wereldspelen. Dat is de vierjaarlijkse hoogmis van sporten die ooit olympisch waren en/of dat ooit hopen te worden. Met twintig medailles, waarvan elf gouden, was België het zevende meest succesvolle land in het Amerikaanse Birmingham. Enkel Duitsland, de VS, Oekraïne, Italië, Frankrijk en Hongarije deden beter. Traditionele sportlanden als Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Polen en Nederland moeten het met minder medailles dan België stellen.

“Iedereen zit naar ons te kijken met de vraag hoe dit kan. We laten de grote naties achter ons”, reageerde delegatieleider Rudy Lahor vanochtend in Zaventem bij Belga. “Dat is natuurlijk een heel goed gevoel, voornamelijk omdat de medailles verspreid zijn over meerdere sporten. De aanloop naar de Spelen gaf al aan dat er een positieve beweging was van prestaties in alle sporten. Er is in ons land een evolutie aan de gang, olympisch en niet olympisch. Er wordt meer en meer professioneel gewerkt.”

Bart Swings schreef geschiedenis

Team Belgium trok met 75 atleten verspreid over 19 sporten naar de elfde editie van de Wereldspelen. Dat waren bijna alle amateurs die in het dagelijks leven actief zijn als student of in een voltijdse job. Met uitzondering van vaandeldrager Bart Swings. De olympische medaillewinnaar in het snelschaatsen keert elke zomer terug naar zijn eerste liefde: het skeeleren. Swings is ondertussen al een klein decennium de beste man ter wereld op wieltjes en voegde de voorbije twee weken nog eens vijf medailles - vier keer goud en één keer brons - toe aan zijn Wereldspelen-palmers. “Op zich is olympisch goud wel het hoogst haalbare in sport, dus dat is altijd heel speciaal. Maar het skeeleren, daarmee ben ik opgegroeid. Ik vind het daarom zo mooi om terug te kunnen komen naar het skeeleren. Als ik dan ook zo kan presteren, doet het mij heel veel”, vertelde Swings.

Met twaalf medailles - waarvan acht gouden - op de Wereldspelen is de 31-jarige Swings de op drie na meest succesvolle deelnemer aan de Spelen aller tijden. In 2025 kan hij dat aantal nog aandikken in Chengdu en proberen het record van 15 medailles te breken. “Ik ga zeker nog een paar jaar verder, dan zal ik zien hoe ik ervoor sta. Op die drie jaar kan veel gebeuren dus ik ga niet op de feiten vooruitlopen.”

Met vijf van de twintig medailles eiste Swings het leeuwendeel van de Belgische oogst op. Maar er waren ook zwart-geel-rode triomfen in jiujitsu, muurklimmen, acrogym, squash en duatlon. “Natuurlijk wilde Bart Swings zijn stempel drukken op deze Spelen”, reageerde delegatieleider Lahor. “Hij is ons boegbeeld en ik denk dat zijn prestaties de andere Belgische atleten pushten om goed te presteren. Wij hebben ons doel ruimschoots bereikt en daar mogen wij zeer trots op zijn. Het is misschien minder dan het recordaantal medailles in Wroclaw in 2017 (24), maar het zijn wel 11 gouden medailles in plaats van 7.”

 ©  Team Belgium

Het verschil in medailles tussen de Wereldspelen van Birmingham 2022 en Wroclaw 2017 luistert naar de naam Sandrine Tas. De rolschaatster pakte vijf jaar geleden in Polen maar liefst zes medailles (1x goud, 4x zilver, 1x brons), maar sukkelde met blessures en was er dit keer niet bij.

Top 10 medaillespiegel Wereldspelen

1. Duitsland: 47 (24 goud, 7 zilver en 16 brons)

2. VS: 44 (16-18-10)

3. Oekraïne: 45 (16-12-17)

4. Italië: 49 (13-24-12)

5. Frankrijk: 42 (11-15-16)

6. Hongarije: 27 (11-7-9)

7. België: 20 (11-4-15)

8. Japan: 33 (10-11-12)

9. Colombia: 25 (9-10-6)

10. China: 14 (9-4-1)

De 20 medailles van Team Belgium

11x Goud

Bart Swings/skeeleren (4): 10.000 meter afvallingskoers op de piste, 10.000 meter afvalling op de baan, 15.000 meter afvalling op de weg en 10.000 meter puntenkoers op de weg

Nicolas Collin (1) muurklimmen boulder

Licaï Pourtois (1) Jiujitsu (-57kg)

Florian Bayili (1) Jiujitsu (-69kg)

Helena Heijens et Bram Röttger (1) acrogym gemengde koppels

Maurine Ricour (1) duatlon

Kim Bergmans, Lise De Meyst en Bo Hollebosch (1) acrogym trio

Tinne Gilis (1) squash

4x Zilver

Charis Gravensteyn en Ian Lodens (1) gemengde duo jiujitsu

Korfbal (1)

Maurine Ricour en Arnaud Dely (1) gemengde aflossing duatlon

Simon De Wever, Jonas Raus, Viktor Vermeire en Wannes Vlaeminck (1) acrogym teams

5x Brons

Eddy Merckx driebanden (1)

Bart Swings/skeeleren (1): 1.000m op de piste

Jérémy Lorsignol/acrogym (1): parkour freestyle

Aflossing 4x25m popzwemmen (1): Sofie Boogaerts, Stefanie Lindekens, Aurélie Romanini en Nele Vanbuel

Touwtrekken (1) met Wim Broeckx, Wim De Schutter, Jan Hendrickx, Luc Mertens, Raf Mertens, Wouter Raeymaekers, Johny Schuermans et Joris Vermeiren in de klasse tot 640kg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer