Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Principeakkoord met Engie op komst over langer openhouden kerncentrales

De kerncentrale in Doel.Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil nog voor de start van het zomerreces, traditioneel op 21 juli, een principeakkoord afsluiten met het Franse energiebedrijf Engie over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3.

De Croo heeft de regeringstop maandag een stand van zaken gegeven over de gesprekken met Engie. Hij voert die in tandem met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Ze lopen intussen vier maanden. De Croo hoopt snel tot een principeakkoord te komen. “We houden onze timing aan: voor het reces. Al komt het nu ook niet op één dag”, luidt het op zijn kabinet.

Na lange, moeilijke debatten besloot de regering-De Croo midden maart om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden dan voorzien in de wet op de kernuitstap, tot 2035. De twee jongste kerncentrales moeten helpen de Belgische energiebevoorrading te verzekeren nu Rusland geleidelijk de gaskraan naar Europa aan het dichtdraaien is.

Gelekte brief

In een uitgelekte brief maakte Engie begin juni zijn eisen voor een verlenging kenbaar. Het bedrijf wil dat België mede-eigenaar wordt van de kerncentrales. En dat de overheid betaalt voor het bijkomende kernafval. Twee eisen die ingaan tegen wat in de regering werd afgesproken in maart.  Volgens dat akkoord mag de overheid geen mede-eigenaar worden van de kerncentrales en moeten de kosten van het kernafval bij Engie blijven. Die kunnen oplopen tot 40 miljard euro.

Volgens een welingelichte bron zal het principeakkoord met Engie respecteren wat tussen de regeringspartijen werd afgesproken. Al zouden De Croo en Van der Straeten wel overwegen in te stappen in een (nieuw) financieel vehikel achter de kerncentrales. Ze zouden ook duidelijkheid beloven over de definitieve bergingswijze van het kernafval. Een debat dat al een kleine eeuwigheid aansleept.