De kerncentrale van Doel. Uitbater Engie was zelf geen vragende partij meer om de twee jongste Belgische reactoren met tien jaar te verlengen.
Arie Kievit

Premier De Croo: "Tegen zomerreces principeakkoord met Engie over verlenging twee jongste kernreactoren"

Nog voor de federale regering in vakantiemodus gaat, moet ze een principeakkoord afgesloten hebben met energiebedrijf Engie over de verlenging van de jongste twee kerncentrales. Dat heeft eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) vanavond gezegd in "Het journaal".

Het verlengen van de twee jongste Belgische kerncentrales, die van Doel 4 en Tihange 3, heeft heel wat voeten in de aarde. Daarvoor moet de federale regering een deal bereiken met de uitbater van de kerncentrales, het energiebedrijf Engie/Electrabel. De deadline van eind juni die de regering zichzelf had opgelegd, werd niet gehaald.Ā 

De federale regering hoopt nu alsnog een principeakkoord te bereiken voor ze in zomerreces gaat, zeg maar de vakantieperiode voor de politieke partijen. Dat stelde de eerste minister Alexander De Croo vanavond in "Het Journaal".

Premier De Croo maakte zich in "Het journaal" sterk dat een principeakkoord moet kunnen voor het zomerreces.

Videospeler inladen...

"Ik spreek niet over die onderhandelingen, omdat dat zeer moeilijke onderhandelingen zijn. Het helpt niet om daar veel over te spreken voor er een finaal akkoord is", zei hij. Toch gaan de onderhandelingen volgens De Croo in de juiste richting.

"Laat ons duidelijk zijn: voor de regering in zomerreces vertrekt, moet de regering een akkoord kunnen afsluiten dat heel duidelijk maakt op welke manier we twee reactoren kunnen verlengen, en op welke manier Ć©n Engie Ć©n de Belgische overheid alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat er energie beschikbaar is, dat die betaalbaar is, en dat we ook een buffer kunnen zijn voor onze buurlanden als die bevoorradingsproblemen zouden hebben."

Die bevoorradingsproblemen bij onze buurlanden zitten er wel degelijk aan te komen. Neem nu Duitsland: dat zal door de oorlog in OekraĆÆne deze winter een alternatief moeten vinden voor Russisch gas.

Engie staat niet te springen

Een finaal onderhandeld akkoord zal er niet meer zijn voor het zomerreces. Meestal gaat dat in op de nationale feestdag, 21 juli dus, maar dat is niet altijd het geval.Ā 

Een principeakkoord moet volgens De Croo wel nog kunnen. Een principeakoord is nog geen finaal akkoord, maar een overeenkomst die de krijtlijnen van zo'n akkoord bepaalt.

Energiebedrijf Engie zelf staat niet te springen om haar twee jongste kernreactoren tien jaar langer open te houden. Nog voor de federale regering in maart besloot om dat te doen, had Engie al gewaarschuwd dat de termijn om dat technisch nog voor elkaar te krijgen, verstreken was. Begin juni lekte bovendien een brief van Engie aan de federale regering uit, waaruit bleek dat de energieproducent extra geld vroeg van de overheid om haar kerncentrales tien jaar langer open te houden.

Verder vroeg Engie dat de Belgische overheid mee zou participeren in het openhouden van de twee jongste reactoren - een gedeeltelijke nationalisering dus, omdat Engie dat risico niet alleen wil lopen. En dan zijn er nog de kosten die gepaard gaan met het opruimen van het extra nucleair afval dat in die tien jaar zou worden geproduceerd: ook daarvoor wil Engie dat de overheid bijdraagt.

Onderhandelen over die eisen, ligt bijzonder gevoelig binnen de partijen van de Vivaldi-coalitie, en dan in het bijzonder Groen.

Groen: "Afvalfactuur mag niet naar de belastingbetaler"

Groen-voorzitterĀ Jeremie Vaneeckhout onderstreepte vanavond nog eens in "Terzake" dat er geen sprake van kan zijn dat de overheid die facturen betaalt. Verder is er wel ruimte voor onderhandeling.

Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout schetste bij "Terzake" waarover gepraat kan worden met Engie, en waarover niet.

Videospeler inladen...

"Wij hebben een aantal duidelijke rode lijnen. Die afvalfactuur mag niet naar de belastingbetaler. Maar als de keuze is om een centrale tien jaar langer open te houden, dan moeten we weten dat dat een vraag is waarvan Engie al jaren zegt: wij kunnen dat niet zomaar."Ā 

Gedeeltelijk nationaliseren door een medeparticipatie van de overheid sluit Vaneeckhout niet uit. "We zullen onderzoeken wat het beste model is. Maar in iedere onderhandeling is het geven en nemen."

Meest gelezen