De Amerikaanse parlementsleden Ayanna Pressley en Alexandria Ocasio-Cortez tijdens een betoging voor het recht op abortus. ©  REUTERS

Amerikaanse parlementsleden opgepakt bij betoging voor recht op abortus

In Washington heeft de politie zestien parlementsleden gearresteerd tijdens het dagelijkse protest aan het hooggerechtshof.

Pieter Lesaffer

Op straat voor het Amerikaanse hooggerechtshof zijn er nog steeds dagelijks protesten tegen het opheffen van het arrest Roe vs Wade, waardoor de staten abortus weer kunnen verbieden. Bij die protesten zijn dinsdag 34 mensen opgepakt, onder wie 16 parlementsleden. Volgens de politie blokkeerden de betogers het verkeer en was het protest daardoor illegaal. Na drie waarschuwingen pakte ze een aantal mensen io.

Onder de parlementsleden was ook de bekende Democratische activiste Alexandria Ocasio-Cortez (AOC). Toen de politie haar en enkele andere politici wegleidde, leek het alsof zij handboeien om hadden. Ze liepen met hun handen gekruist achter de rug. Maar ze bleken dat vrijwillig te doen.

Het hooggerechtshof vernietigde vorige maand het arrest Roe vs Wade na een stemming onder de rechters. Door de benoeming van drie rechters door de vorige president Trump hebben de rechts-conservatieve stemmen daar het overwicht. Door die uitspraak kunnen staten abortus weer verbieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER