We krijgen regen en onweer vandaag, met dank aan een "hoogtetrog" en een "thermische vore"

Na het schroeien, puffen en zweten van de voorbije dagen zal de zon vandaag iets minder branden. Vandaag mogen we vochtige en onstabiele lucht verwachten. Lees: op meerdere plaatsen zal er regen uit de lucht vallen, al dan niet gepaard met onweer. Al wordt het vandaag wel nog altijd plakkerig warm.   

Vandaag start op vele plaatsen zwaarbewolkt en gaat het een tijdje licht regenen, plaatselijk wat intenser met kans op onweer. Vanmiddag wordt het wat rustiger, maar in de loop van de namiddag en vooral tegen de avond komt er een nog actievere regenzone aan, met onweer. Dat kan hevig zijn, met in sommige streken veel neerslag (20 tot 30 mm). Het KMI heeft code geel voor onweer afgekondigd en het noodnummer 1722 wordt geactiveerd voor niet-dringende brandweerinterventies. De maxima liggen tussen 23 graden aan zee en 29 graden in de Kempen.

Het KMI heeft het over een "hoogtetrog" die vandaag vanuit Bretagne naar onze regio trekt, met vochtige en onstabiele lucht, en een "thermische vore" die in de loop van de voormiddag over ons land trekt. Wat wordt daarmee bedoeld?

  • Een hoogtetrog is een langgerekt gebied van lage druk in de hogere regionen van onze atmosfeer. Je kan het vergelijken met een koudere luchtbel op grote hoogte, een uitlekkende waterdruppel aan een kraan. Een hoogtetrog gaat gepaard met onstabiele lucht.
  • Een thermische vore ontstaat als op hete dagen warme lucht uit verschillende richtingen aan de grond bij elkaar komt en daar in een soort vaargeul belandt. Het teveel aan warme lucht stijgt, en als die lucht vochtig genoeg is, ontstaan onweerswolken.

Vanavond zijn er nog enkele onweersbuien, maar vannacht neemt de buienneiging af In de meeste streken wordt het droog, met tijdelijk brede opklaringen. In het noordoosten kan een bui vallen. De minima liggen tussen 13 en 18 graden.

Morgen wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met enkele lokale buien. In de loop van de namiddag en 's avonds worden de opklaringen breder. De maxima liggen tussen een aangename 21 graden aan zee en plaatselijk 25 of 26 graden in het binnenland.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (19/07/2022, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vrijdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog maar 's avonds vergroot de kans op enkele buien, mogelijk met onweer, vanaf de Franse grens. We halen maxima van 21 graden aan zee, rond 23 graden in het centrum tot 27 graden in Belgisch Lotharingen.

Het weekend belooft opnieuw warm en zonnig te worden. Zaterdag wordt het rustig, met maxima tussen 21 en 27 graden. Zondag wordt het warmer, met maxima van 25 tot 30 graden. Aan de kust is het in de namiddag koeler door een noordwestelijke zeebries.

En volgende week? Maandag lijkt het alleszins droog en zonnig te blijven, met maxima rond 30 graden. Dinsdag zouden wat regen of buitjes mogelijk zijn.

Meest gelezen