De witte NOBI-lamp boven een tafel in het woonzorgcentrum.
KAREL WAIGNEIN

Woonzorgcentrum in Bree werkt als eerste in Limburg met slimme lampen die waken over welzijn van bewoners

In Bree maakt het woonzorgcentrum Gerkenberg gebruik van slimme lampen om de bewoners beter op te volgen. De zelflerende lampen beschikken over valdetectie en helpen om ongelukken te voorkomen door aan te gaan wanneer een bewoner uit bed stapt. Ze ontlasten zo de zorgmedewerkers, zodat zij op andere manieren kunnen inzetten op het welzijn van de bewoners. 

Het woonzorgcentrum in Bree is het eerste in Limburg dat werkt met slimme NOBI-lampen. "Met de lampen willen we voorkomen dat bewoners vallen. Zo gaat het indirecte licht aan wanneer een bewoner rechtop gaat zitten, en gaan ze helemaal aan wanneer de bewoner rechtstaat", begint directeur Dirk Vroonen. "Wanneer een bewoner toch ten val zou komen, zal de lamp na 30 seconden een signaal uitsturen naar de zorgverleners." 

Dankzij de lampen kunnen we kleine aanpassingen doen in de kamer die vermijden dat de persoon opnieuw valt

zorgverlener An Verheyen

De lichten zullen het werk van de zorgverleners niet vervangen, maar wel lichter maken. "We kunnen via de lamp de bewoner die gevallen is, geruststellen en aangeven dat we eraan komen", zegt zorgverlener An Verheyen. "De lamp filmt ook hoe een persoon ten val is gekomen en daar kunnen we veel uit leren. Zo kunnen we kleine aanpassingen doen in de kamer die vermijden dat de persoon opnieuw valt." 

Meer dan valdetectie

"We kunnen via de lamp ook belangrijke data doorsturen naar het elektronisch zorgdossier zoals het slaappatroon van een patiënt en parameters zoals bloeddruk en gewicht." Op termijn kunnen er nog functies worden toegevoegd, zoals herinneringen sturen bij het nemen van medicatie of bij afspraken. 

Privacy

"De lampen zijn GDPR-proof gemaakt", gaat Vroonen verder. De bewoners of hun familie moeten toestemming geven om de lamp te gebruiken. "Wanneer twee mensen in de kamer aanwezig zijn, werkt de lamp niet. Ook worden de beelden nooit ergens opgeslagen en worden de gegevens constant overschreven." 

Meest gelezen