©  Shutterstock

Ventilator of airco aanzetten gaat niet helpen: zo koel je je huis weer af na de hitte

Oef, de echte hitte is achter ons. Vandaag zakken de temperaturen, maar in huis voelt het nog steeds bijzonder heet aan. Dat kan nog even zo zijn, zegt docent bouwfysica Jelle Laverge (UGent). Wat je alvast niet moet doen: de ventilator aanzetten of de airco volop laten draaien.

Guy Stevens

Het soort van woning waar je in woont, bepaalt mee hoe warm het de voorbije dagen in huis geworden is. Massieve stenen muren houden de warmte veel langer en beter vast dan bijvoorbeeld houtskeletten, en vormen een welkome buffer op hete dagen. Het zal binnen ook warm worden, maar veel minder snel dan in huizen met dunnere muren. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel: het zal ook langer duren voor je woning weer afkoelt.

Voor Jelle Laverge, docent bouwfysica aan de UGent, zit er maar één ding op: wachten tot het buiten koeler is en dan ventileren. “Zodra dat het geval is, zet je alle ramen en deuren open. Dan kan de warme lucht weg en komt er koelere lucht naar binnen. Hoe sneller je dat doet, hoe vlugger je het effect zal voelen. Maar denk wel aan een vliegenraam indien mogelijk.”

LEES OOK. Ramen open of dicht? En helpen rolluiken en ventilators? Zo houd je je huis koel tijdens een hittegolf

Wat ook helpt: een raam beneden en één boven in je woning openzetten. “Als je dan wat deuren ertussen openzet, krijg je een schouweffect. Dat creëert een soort van tocht in je woning, die de temperatuur ook zal doen dalen.”

Ventilatoren

De temperatuur doen dalen met ventilatoren is geen oplossing. “Die brengen eigenlijk weinig bij. Een ventilator is vooral handig om een gevoel van tocht te creëren als hij op jou gericht staat.” De gevoelstemperatuur zal dan iets lager zijn. “Ze zijn puur voor je eigen comfort. Maar afkoelen zal de ruimte niet.”

Nog snel naar de winkel voor een mobiele airco dan maar? “Dat gaat nu minder helpen dan de voorbije dagen, tijdens de echte hitte”, zegt Laverge. “Die mobiele toestellen zijn vooral handig op piekmomenten om kamers koel te houden. Maar om er nu een woning mee af te koelen, is het vooral heel energieverslindend voor weinig resultaat.”

Het is hoe dan ook aan te raden om geduld te hebben. Veel geduld in sommige gevallen. “Als je erin geslaagd bent om je woning tot ’s avonds relatief koel te houden, moet je er rekening dat het even lang gaat duren om alles weer helemaal afgekoeld te krijgen.”

(dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 26 juli 2019)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER