Van rechts naar links: zaakvoerder Kevin Pittoors, echtgenote Chelsey Kenis en zijn broer Colin Pittoors
Christophe Luts

Tomatenteler in Putte moet tandje bijsteken door de hitte: "Tomaten rijpen sneller dan anders"

Door de hitte moet tomatenteler Primato in Putte een versnelling hoger schakelen. De temperaturen van de afgelopen dagen versnellen het rijpingsproces. "We moeten sneller rondgeraken en op tijd oogsten", vertelt zaakvoerder Kevin Pittoors van Primato. Ook beroepsvereniging BelOrta hoort van de telers dat het alle hens aan dek is. 

De hitte van de voorbije dagen zorgt voor extra werk bij tomatenteler Primato in Putte. De hoge temperaturen zorgen er immers voor dat de tomaten sneller dan anders rijpen. "Alles gaat veel sneller. We moeten ons echt inspannen om bij te benen met het oogsten. We willen immers vermijden dat tomaten overrijp worden en niet meer verkocht kunnen worden. Het is dus ook zeker belangrijk om ze op tijd op de veiling te krijgen. Zo garanderen we de versheid," legt Pittoors uit op Radio 2 in Antwerpen. 

Lees verder onder het volledige interview met tomatenteler Kevin.

Ook Glenn Sebregts van Belorta, de vereniging van groenten- en fruittelers, vertelt dat het alle hens aan dek is. "Onze telers kunnen volgen, maar het vergt wel enorm veel inspanningen. Ze moeten alle helpende handen en mensen die ze kennen aanspreken om alles geoogst  te krijgen. Vooral ook omdat het niet de meest aangename werkomstandigheden zijn." 

In de zomer is het altijd al drukker maar nu is het nog iets heftiger

Tomatenteler Kevin Pittoors uit Putte

Bovendien moet natuurlijk ook constant verzekerd worden dat de teelt goed blijft gaan. "We doen er alles aan om de optimale omstandigheden te creëren. Dat gaat dan over de juiste voeding en genoeg water voorzien. Maar ook een goed klimaat in de serre is belangrijk. Nu is het zelfs te warm dus", benadrukt Pittoors.  

Foto: Primato

Een overaanbod noch een tekort

Gelukkig neemt de teler in de zomer sowieso al extra werknemers aan. "De zomer is altijd al drukker. We zijn wel wat gewend, maar nu is het nog iets heftiger. We zorgen dat we extra personeel hebben, maar af en toe moeten we ook wat langer doorwerken. Dat gezegd zijnde, hebben we er de voorbije dagen voor gezorgd dat we wat vroeger konden stoppen." 

Door de korte hittegolf zal er volgens Pittoors geen overaanbod aan tomaten ontstaan. "Ik verwacht dat het effect beperkt zal zijn. De komende dagen koelt het af. Bovendien verlopen vraag en aanbod perfect in balans momenteel." 

Sebregts van BelOrta ziet eerder een gevolg op middellange termijn. "Het effect zal beperkt zijn. De planten gaan in deze temperaturen de reflex hebben om hun energie te focussen op de vruchten die al aan de plant groeien en geen nieuwe vruchten aanmaken. Over een aantal weken gaan we dus een dipje in de productie hebben. Maar we hoeven niet te vrezen voor een tekort. We zitten in het hoogseizoen en het gaat de komende nachten ook afkoelen."   

Meest gelezen