© Twitter Policia Nacional

Belgische handelaar in luxewagens opgepakt in Spanje voor witwassen van miljoenen euro drugsgeld

De 45-jarige Brusselaar Michael D. is opgepakt in de Spaanse badplaats Marbella. D., een handelaar in luxewagens, zou voor miljoenen euro aan illegale opbrengsten van drugssmokkel via de Antwerpse haven hebben witgewassen. Dat meldt Europol. De man wordt gelinkt aan de drugsbende van Gianni B. uit Brecht.

sare, jtp

Het onderzoek ging twee jaar geleden al van start. Eind januari van dit jaar konden de speurders bij enkele huiszoekingen in en rond Antwerpen heel wat financiële informatie verzamelen, die uiteindelijk zou leiden tot de identificatie van Michael D. (45) in Marbella. Op 23 juni werd overgegaan tot zijn arrestatie. In zijn woning vond de politie onder meer vier vuurwapens, die in beslag werden genomen. Ook een vermoedelijke handlanger werd opgepakt voor verhoor.

Michael D. © rr

Michael D. maakt volgens onze informatie deel uit van de criminele organisatie rond Gianni B., die eveneens vanuit een villa in Marbella opereerde. Volgens Europol verzamelde de bende de illegale opbrengsten van drugssmokkel via de haven van Antwerpen in België en kocht D. vervolgens in een ander Europees land luxewagens met prijskaartjes boven de 100.000 euro aan.

De wagens werden dan geëxporteerd naar andere landen om daar verhuurd of geleased en tenslotte verkocht te worden. Volgens Europol wordt die techniek vaak gebruikt door criminelen om drugsgeld wit te wassen. De wagens aan de man brengen deed D. onder meer via de firma’s Vision Cars en Gentleman Cars in Marbella. Op het Instagram-account van Gentleman Cars wordt de ene na de andere blinkende luxewagen aangeprijsd.

Het parket in Antwerpen vraagt de overlevering van Michael D., bevestigt woordvoerder Kristof Aerts aan onze redactie. Volgens Europol konden de politie tijdens het twee jaar durende onderzoek al 2,3 miljoen euro aan illegale opbrengsten in beslag nemen. Gianni B. uit Brecht werd in de zomer van 2021 opgepakt. Hij blijft volhouden niets met drugs te maken te hebben. B. heeft intussen een enkelband gekregen.

 © Policia Nacional

 © Policia Nacional

 © Europol

De politie nam onder meer vier vuurwapens in beslag in Marbella. © Europol.

 © Europol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER