Koning Filip kritisch voor Rusland in 21 juli-toespraak: "Ons niet uit elkaar laten spelen door chantage van kernmacht"

Koning Filip spreekt zijn steun uit aan Oekraïne en vindt dat we ons niet mogen laten chanteren door Rusland. Hij zei dat tijdens zijn langste 21 juli-toespraak ooit, die bijna 10 minuten duurde. Hij pleit voor samenhang en verbondenheid om ons door de moeilijke tijden te halen die we nu beleven. "We moeten samenhang en inclusie bevorderen, en niet aanwakkeren wat ons zou kunnen verdelen."  

Bekijk hier de volledige toespraak van koning Filip:

Videospeler inladen...

In zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag blikt koning Filip terug op de coronacrisis. Het normale leven komt opnieuw op gang, de groei komt geleidelijk aan weer in zicht. Het is dankzij ons samenlevingsmodel dat we hebben standgehouden, zegt koning Filip. "De strijd tegen de pandemie heeft bewezen dat we ook in tijden van crisis blijk geven van maatschappelijke samenhang."  

"Dat we een crisis als de pandemie, binnen ons democratisch stelsel, hebben kunnen beheren, is vooral te danken aan onze sociale cohesie", zegt de koning, een verbondenheid die hij ook zag in de hulpacties voor de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. Al wijst hij erop dat het coronavirus ons blijft achtervolgen en dat veel mensen, vooral jongeren, verzwakt uit de pandemie komen.

"Oorlog is helaas weer alomtegenwoordig"

Ook de oorlog in Oekraïne komt ter sprake. Oorlog, met ondraaglijk gewicht, is helaas weer alomtegenwoordig, heel dicht bij huis. "Wij zullen ons niet uit elkaar laten spelen door de chantage van een kernmacht die zo onze solidariteit met Oekraïne wil breken", stelt koning Filip. "Wij zullen het Oekraïense volk blijven steunen." Beelden van ontmoetingen die de koning en de koningin hadden met Oekraïense vluchtelingen in ons land, ondersteunen die boodschap.

Wij zullen ons niet uit elkaar laten spelen door de chantage van een kernmacht die zo onze solidariteit met Oekraïne wil breken.

De koning heeft ook oog voor de gevolgen van de oorlog, die hier al voelbaar zijn. "De sterke stijging van de levensduurte dreigt onze economie, maar ook onze samenleving, te ondergraven. Door de huidige prijsstijgingen hebben veel van onze medeburgers het moeilijk. In het bijzonder de huishoudens met een laag inkomen, de eenoudergezinnen en mensen die leven van een vervangingsinkomen."

"We moeten absoluut voorkomen dat de kloof tussen de verschillende lagen van de bevolking groter wordt", vindt de koning. "Ons samenlevingsmodel, gestoeld op inclusie en solidariteit, kan deze nieuwe schokken opvangen. Maar dat zal niet vanzelf gaan. De hoge energiekosten
maken moeilijke keuzes onvermijdelijk."

De sterke stijging van de levensduurte dreigt onze economie, maar ook onze samenleving, te ondergraven. We moeten absoluut voorkomen dat de kloof tussen de verschillende lagen van de bevolking groter wordt.

"Cohesie is fundamenteel"

Koning Filip bemerkt steeds vaker een agressief discours rondom ons, "een opleving van autoritaire regimes en reflexen, waarin alleen het eigenbelang vooropstaat." Hij wil die uitdagingen beantwoorden met "een onwankelbaar vertrouwen in de democratie, door het bevorderen van samenhang en inclusie, door niet aan te wakkeren wat ons zou kunnen verdelen, door te durven gaan voor meer nuance en welwillendheid."

Hij verwijst naar de samenhang binnen de Europese Unie, die het mogelijk heeft gemaakt om gezamenlijke oplossingen te zoeken op het gebied van gezondheid, defensie, energie en de opvang van vluchtelingen. "Die cohesie is fundamenteel om te voorkomen dat de ongelijkheden tussen de lidstaten groter worden, ten koste van de bevolking." De koning roept ook om de wereldwijde strijd tegen de opwarming van de aarde niet uit het oog te verliezen.

Koning Filip heeft het ook over zijn recente reis naar Congo, waarin hij in een langverwachte toespraak voor het Congolese parlement zijn "diepste spijt" betuigd heeft voor de wandaden uit het koloniale verleden. "We hebben een belangrijke bladzijde kunnen omslaan", zegt de koning. "Door op een serene manier naar ons gemeenschappelijke verleden te kijken, kunnen we samen aan de toekomst bouwen."

"We blijven voor tal van uitdagingen staan. Maar als we op koers blijven, als we onze samenhang behouden, kunnen we onze toekomst veiligstellen", besluit de koning.

Meest gelezen