foto Emiel Thomaes - close-up van de reuzendolkwesp uit Sint-NIklaas

Grootste wesp van Europa voor het eerst gespot in België: "Van zuiden naar hier gevlogen tijdens hittegolf"

In Sint-Niklaas is voor het eerst in ons land een levende reuzendolkwesp waargenomen, dat is de grootste wespensoort die voorkomt in Europa. Het insect kan 4 centimeter lang worden en is ongevaarlijk voor de mens. De wesp is vermoedelijk op eigen kracht van het zuiden van Europa naar hier gevlogen. "Door de klimaatopwarming kan het dier hier beter gedijen", zegt entomoloog Arno Thomaes. 

Entomoloog Arno Thomaes zat in zijn tuin in Sint-Niklaas toen hij plots een enorm grote wesp zag. Als insectenkenner zag hij meteen dat het om een bijzonder exemplaar ging. Hij kon het dier fotograferen en zo later achterhalen dat het om de reuzendolkwesp ging, de grootste wespensoort die in Europa voorkomt. Het is de eerste keer dat een levend exemplaar gespot wordt in ons land. "Het is een groot insect, tot 4 centimeter lang, met een zwart lijf en een gele kop. Op het achterlijf staan 4 gele stippen. Voor de mens is de reuzendolkwesp ongevaarlijk, ze steekt niet", verklaart Thomaes. 

foto Emiel Thomaes - close-up van de reuzendolkwesp uit Sint-Niklaas op een artisjokbloem

De wesp is naar alle waarschijnlijkheid helemaal van Zuid-Europa naar ons land gevlogen. "Het zijn vrij grote dieren die op eigen kracht grote afstanden kunnen afleggen, zeker als de weercondities meezitten", zegt Thomaes. Ook in onze buurlanden duikt de reuzendolkwesp de voorbije 5 jaar regelmatiger op. "Het gaat om aparte waarnemingen, het dier heeft zich hier vermoedelijk nog niet gevestigd, maar verschijnt hier vaker door de klimaatopwarming." Thomaes verwijst naar de langere warme periodes deze zomer die de ideale omstandigheden bieden voor de wesp om naar het noorden te vliegen. 

"Houd hoge bloemen in de gaten"

Thomaes roept nu op om extra aandachtig te zijn als mensen een wesp spotten. Want, het zou kunnen dat er nog meer reuzendolkwespen rondvliegen. "We vermoeden niet dat ze hier al zullen overwinteren maar meer waarnemingen kunnen daar duidelijkheid over geven." Er werd eerder deze zomer ook al een dode reuzendolkwesp teruggevonden in Bellegem, bij Kortrijk, bij mensen die net terugkwamen van een vakantie in het zuiden. 

Wie een reuzendolkwesp denkt te spotten kan dat, met een foto, melden op de website waarnemingen.be

Meest gelezen