Branden nabij Athene
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Europa kreunt onder de hitte: Londense brandweer had "drukste dag sinds WOII", grote vuurzee in Griekenland

In Griekenland heeft een sterke wind gisteravond een brand in het noordoosten van Athene tot een grote vuurzee aangewakkerd, honderden ziekenhuispatiënten moesten worden geëvacueerd. Intussen wordt Groot-Brittannië met de nasleep van de heetste dag ooit geconfronteerd. Zo kreeg Londen te maken met verschillende branden en werd het de drukste dag voor de Londense brandweer sinds WOII. Bosbranden hebben de afgelopen dagen heel Europa geteisterd en werden vaak aangewakkerd door de hitte.

In Londen heeft burgemeester Sadiq Khan de situatie in de stad door de hitte "kritiek" genoemd. "Normaal krijgen we 350 oproepen per dag, op een drukke dag kunnen we tot 500 oproepen krijgen. Gisteren had de brandweer meer dan 2.600 oproepen per dag", zei Khan aan BBC.

Tientallen brandweerwagens en honderden brandweerlieden werden ingezet om de vuurhaarden te bestrijden. "De Londense brandweer had gisteren de drukste dag sinds de Tweede Wereldoorlog", zei Khan nog. Minstens zestien brandweerlieden raakten gewond tijdens het blussen. 

BEKIJK – "We zijn ongelooflijk ongerust dat de respons van de Londense brandweer niet toereikend zal zijn", zegt burgemeester Sadiq Khan:

Videospeler inladen...

In Wennington, Oost-Londen, hebben 100 brandweerlieden een brand bestreden die verschillende huizen verwoestte. Volgens de brandweer werden er minstens 2 rijen huizen, 12 stallen en 5 auto's verwoest door de brand. Een brandweerman ter plaatse beschreef de situatie als een "absolute hel".

Ook elders in Groot-Brittannië hebben branden grote schade veroorzaakt, zo werden verschillende huizen door een brand in Norfolk verwoest, er waren ook grote incidenten door branden in onder meer Leicestershire, Suffolk en Yorkshire.

Normaal krijgen we 350 oproepen per dag (...), Gisteren had de brandweer meer dan 2.600 oproepen

Burgemeester Londen Sadiq Khan

Het kwik steeg op enkele plaatsen voor de eerste keer ooit boven de 40 graden, volgens de Britse meteorologische dienst. De warmste temperatuur werd gisteren gemeten in Coningsby, in het graafschap Lincolnshire. Daar steeg het kwik tot 40,3 graden. Daarmee sneuvelde het vorige record van 38,7 graden, drie jaar geleden gemeten in Cambridge. Op 34 plaatsen werden temperatuurrecords gebroken. En op zes plaatsen steeg het kwik boven de 40 graden.

In totaal stierven zeker negen mensen bij ongevallen tijdens het zwemmen. En op veel plaatsen ondervond het spoorverkeer grote hinder door de hitte.

Hoewel het vandaag koeler wordt, blijft de hitte - onder meer - grote hinder veroorzaken voor het treinverkeer in het land. Tientallen treinen zijn er deze ochtend geannuleerd of vertraagd door problemen aan de sporen. De Britse spoorwegmaatschappij National Rail vraagt reizigers om zich enkel te verplaatsen als dat absoluut noodzakelijk is.

Griekenland

In het noordoosten van Athene blijft een brand voortwoeden. De brand brak gisteren in de namiddag uit, sterke wind wakkerde het vuur aan. De vlammen zijn intussen bewoond gebied binnengedrongen en hebben talrijke woningen vernield. 

Er raakten twaalf mensen lichtgewond. Drie brandweermannen en negen inwoners zijn volgens de openbare radio met ademhalingsmoeilijkheden in het ziekenhuis opgenomen. Er zijn tot nu geen dodelijke slachtoffers gemeld. 

BEKIJK: Aangewakkerd door de sterke wind zijn de vlammen binnengedrongen in bewoond gebied in de buurt van Athene

Videospeler inladen...
Branden Griekenland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Een woordvoerder van de brandweer meldde dat er vanmorgen negen blusvliegtuigen en zeven blushelikopters werden ingezet in de strijd tegen de vlammen. Er zijn 120 blusvoertuigen in gebruik.

Dikke bruine rookwolken waren deze ochtend vanuit bijna alle stadsdelen van Athene te zien. Door de beperkte zichtbaarheid moesten delen van de autoweg naar de luchthaven tijdelijk worden afgesloten. De bluswerken worden bemoeilijkt doordat het vuur versnipperd is.

In dezelfde streek woedden in de zomer van 2021 al zware branden.

Branden Griekenland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Italië

Ook Italië wordt geteisterd door bosbranden. In Toscane zijn nog steeds 100 brandweerlieden bezig met het bestrijden van een grote bosbrand in de buurt van de stad Lucca. Vier blusvliegtuigen en een helikopter ondersteunen de bluswerkzaamheden vanuit de lucht.

Ongeveer 500 inwoners van het gebied van de gemeente Massarosa zijn voor de vlammen in veiligheid gebracht. De brandweer probeert deze brand sinds zondag onder controle te krijgen.

Al wekenlang hebben brandweerlieden in het hele land bosbranden bestreden. Op de vakantie-eilanden Sicilië en Sardinië geldt nog steeds een verhoogd waarschuwingsniveau voor bosbranden.

Frankrijk

"In Frankrijk bestrijden brandweerlieden twee enorme bosbranden in het zuidwestelijke departement Gironde sinds 12 juli", zei de minister van Landbouw Marc Fesneau gisteren. Er ging meer dan 19.000 hectare in vlammen op, terwijl zo'n 1.700 brandweerlieden het vuur onder controle proberen te krijgen.

Bosbranden Frankrijk
Copyright 2022The Associated Press. All rights reserved

"De vlammen hebben zich afgelopen nacht opnieuw verder verspreid, maar slechts met 300 hectare", zei de prefectuur die verantwoordelijk is voor de Gironde.  Vanaf morgen zullen twee extra blushelikopters ingezet worden ter ondersteuning van de brandweermannen. De twee zware helikopters hebben een bluscapaciteit van 4.000 liter per vlucht.

Voorts brandde in totaal 20.600 hectare land af bij Landiras en Teste-de-Buch ten zuiden van Bordeaux. In Bretagne brandde meer dan 1.700 hectare af in een grote bosbrand nabij Brasparts. Honderden mensen werden uit de brand gered.

Branden Frankrijk

De minister wil dat er meer geld geïnvesteerd wordt om dergelijke bedreigingen aan te pakken. "We hebben te maken met een vrij uitzonderlijke situatie", zei Fesneau nog, verwijzend naar de schade die werd aangericht door de branden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft overigens vandaag een decreet ingediend dat het mogelijk moet maken om helikopters van verhuurbedrijven te vorderen.

President Emmanuel Macron was deze namiddag in Gironde om zijn steun te betuigen aan de brandweerlieden.

President Macron in Gironde
Copyright 2022The Associated Press. All rights reserved

Duitsland

Het warme weer heeft in Duitsland grote schade aan de transportnetwerken veroorzaakt. Zo zakte het waterpeil op de Rijn steeds verder, zeiden de scheepvaartautoriteiten. Vrachtschepen moesten daardoor met aanzienlijk verminderde ladingen varen. Het lage water belemmerde de scheepvaart op de hele rivier in Duitsland ten zuiden van Duisburg, klonk het nog.

Gisteren was het de heetste dag van het jaar in Duitsland. Het kwik steeg naar 39,5 graden. Volgens de weerdienst DWD werd die temperaturen gemeten in Duisburg. Maar er werd geen record gebroken. Het record lag in juli 2019 op 41,2 graden Celsius, ook gemeten in Duisburg.

Spanje

In Spanje heeft de hittegolf aan meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost. Dat zei premier Pedro Sanchez tijdens een bezoek aan Aragon, een regio in het noorden van het land die door een bosbrand is getroffen. De hittegolf teisterde het land bijna tien dagen lang. 

"Tijdens de hittegolf zijn volgens onze gegevens meer dan vijfhonderd mensen gestorven door de hoge temperaturen", zei Sanchez. Daarmee verwees de premier naar de cijfers van de oversterfte die door het instituut voor Volksgezondheid werden gepubliceerd.

Bosbranden Spanje
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ook in de noordwestelijke regio van Galicië heeft een golf van branden 85 huizen verwoest, 1.400 mensen moeten worden geëvacueerd. Sanchez bezocht dit gebied gisteren en waarschuwde voor "zware dagen in Galicië en de rest van Spanje"

In Spanje en Portugal gaf iets koeler weer de brandweerlieden wat rust, maar de verwachting is dat de komende dagen de temperaturen weer zullen stijgen tot 40 graden Celsius.

Portugal

In Portugal zei het ministerie van Volksgezondheid dat tussen 7 en 18 juli het sterftecijfer 1.065 doden bedroeg.

Regeringsfunctionarissen geven de hittegolf de schuld van deze piek. Ze waarschuwen dat er de komende dagen waarschijnlijk meer hittedoden zullen vallen, als de hoge temperaturen terugkeren.

Bosbranden Portugal
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Voorts heeft de politie in Portugal al meer dan vijftig mensen opgepakt, die verdacht worden van opzettelijke brandstichting. Volgens de overheid zouden zij verantwoordelijk zijn voor een deel van de bosbranden, die de voorbije dagen en weken in Portugal hebben gewoed.

In totaal zou zo'n dertien procent van de bosbranden met opzet aangestoken zijn, zei de Portugese minister van Binnenlandse Zaken. Dit jaar is in het land al zo'n 60.000 hectare natuur vewoest door het vuur. Op dit moment woeden er in Portugal nog zes grote bosbranden.   

VN: "Hittegolven worden de norm"

Hittegolven zoals die nu het westen van Europa teisteren, zullen steeds vaker voorkomen en worden de norm, waarschuwde de mondiale meteorologische organisatie (WMO) van de Verenigde Naties opnieuw.

Volgens de VN zet deze trend zich zeker tot 2060 voort,  ongeacht klimaatmaatregelen. "Door klimaatverandering zijn we begonnen met het breken van records. In de toekomst worden dit soort hittegolven normaal en gaan we nog grotere extremen zien", waarschuwde Petteri Taalas, hoofd van de WMO,  tijdens een persconferentie .

Branden Portugal
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen