foto Facebook Jan Brantegem - André Brantegem en kleinzoon Jan

Stichter van schoenenketen Brantano uit Lede overleden op 89-jarige leeftijd

In Lede is André Brantegem op 89-jarige leeftijd overleden. De man stichtte in de jaren 60 schoenenzaak Brantano. Het werd een internationale keten met onder meer filialen in België,  Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Na enkele overnames, ging de keten in 2020 failliet. "We zijn diepbedroefd, maar ook enorm fier op wat opa heeft verwezenlijkt", zegt kleinzoon Jan Brantegem. 

André Brantegem startte in 1962 een schoenwinkel in Lede. De zaak kreeg al snel uitbreiding met extra filialen in de regio. Het echte succesverhaal kwam er toen ook de zonen van André in de zaak stapten en de keten de naam Brantano kreeg. Het bedrijf veroverde eerst Vlaanderen en later het hele land. Er volgde ook internationale uitbreiding in de buurlanden. Het bedrijf trok zelfs naar de beurs, er volgden later ook verschillende overnames. In 2019 kwam het bedrijf in de problemen, in 2020 is het faillissement aangevraagd. Alle Brantano-winkels gingen toen dicht. 

foto familie Brantegem - André Brantegem in 1981 bij de opening van een Brantano-winkel in Gent

Legendarische herinneringen

De familie Brantegem reageert diepbedroefd op het overlijden van stichter André. "Pepe was niet ziek", zegt kleinzoon Jan. "Het verlies valt ons zwaar maar we hebben legendarische herinneringen en het gevoel van fierheid en trots over wat pepe bereikt heeft, overheerst."  

Meest gelezen