Vlamingen fietsen meer en verder

Wie regelmatig fietst, doet dat almaar vaker en rijdt ook verder . Dat besluiten de initiatiefnemers van de tweede FietsTelweek. Vooral in stads- en gemeentekernen wordt het fietsverkeer drukker.

Op initiatief van het kenniscentrum Fietsberaad Vlaanderen hebben de Vlaamse overheid, de gemeenten, de provincies en vrijwilligers van de Fietsersbond tussen 19 en 26 september vorig jaar gegevens over het fietsgedrag van de Vlamingen verzameld. Ze gebruikten teldata van fietsers die een bepaalde plek passeerden en de gegevens van een FietsTelApp over fietstrajecten. De Universiteit Gent verwerkte de data.

Uit de gegevens van die FietsTelweek blijkt dat het merendeel van de fietsverplaatsingen van, naar of binnen een stedelijke of gemeentelijke kern gebeurt. Gemiddeld fietst de Vlaming hierbij 5,75 kilometer. “Deze resultaten pleiten voor een fietsvriendelijk beleid in stads- en dorpskernen”, zegt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen. Gemeenten kunnen daar volgens hem op inspelen door zone 30’s aan te leggen, fiets- en schoolstraten in te richten, en aangepaste circulatie- en parkeermaatregelen te nemen.

Sneller

Bovendien blijkt dat fietssnelwegen de Vlaming verder doen fietsen. Fietsers die zo’n fietssnelweg gebruiken, rijden een gemiddeld traject van 11,8 kilometer. Ook ligt de gemiddelde snelheid er hoger: 24 in plaats van 21 kilometer per uur. “Het geeft wel aan dat het fietsbeleid meer rekening zal moeten houden met snelheidsverschillen tussen fietsers”, zegt Baert.

“Vlaanderen is al fietsland in het weekend en kan het ook worden tijdens de werkweek”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts tevreden, die herhaalt dat het investeringsbudget voor de fiets daarom met een kwart wordt verhoogd. “We willen de magische kaap van 100 miljoen euro per jaar ronden. De focus ligt op 80 nieuwe fietssnelwegen en het wegwerken van belangrijke missing links.”

Dalend

Het Onderzoek VerplaatsingsGedrag (OVG) toonde vorige week nog een dalend fietsgebruik aan. Maar Fietsberaad Vlaanderen zegt dat de resultaten elkaar niet hoeven tegen te spreken. Het OVG bekeek het algemeen verplaatsingsgedrag van de Vlamingen en het aandeel van de fiets daarin. De FietsTelweek bekeek enkel het gedrag van de Vlaming die al fietst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen