De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland wil meer in Oekraïne dan enkel de Donbas, "draaiboek om gebieden te annexeren ligt klaar", zegt VS

Rusland zal zich niet beperken tot de verovering van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Hij dreigt ermee om grotere delen van Oekraïne in te nemen als het Westen langeafstandsraketten aan Oekraïne levert. Volgens de Verenigde Staten bereidt Rusland zich bovendien voor om een aantal bezette gebieden te annexeren.

Rusland steekt het niet meer weg: het doel van de "speciale militaire operatie" in Oekraïne is niet langer beperkt tot de Donbas-regio in het oosten, waar veel Russisch-sprekenden wonen. De "geografische doelen" houden "ook andere gebieden" in, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Rusland dreigt er ook mee om nog meer grondgebied in te nemen als het Westen langeafstandswapens levert aan de Oekraïense regering. 

Bij het begin van de invasie, op 24 februari, ontkende de Russische president Vladimir Poetin dat het zijn bedoeling was om Oekraïens grondgebied te bezetten. Het officiële doel luidde de "demilitarisering en denazificatie" van Oekraïne. Dat werd door de Oekraïense regering en het Westen op hoongelach onthaald. Zij verdachten Poetin er toen al van een deel van Oekraïne te willen inlijven.

Een maand later verkondigde het Russische ministerie van Defensie dat Rusland zich voortaan zou focussen op zijn belangrijkste doel, "de bevrijding van de Donbas", nadat het er niet in geslaagd was om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen en de Oekraïense president Volodimir Zelenski van de macht te verdrijven.

Rusland heeft op dit moment zo goed als de volledige provincie Loegansk onder controle, een van de twee provincies die deel uitmaken van de Donbas-regio, een voornamelijk industrieel gebied in het uiterste oosten van Oekraïne. Delen van Donetsk, de andere provincie, zijn echter nog in handen van Oekraïne.

Rusland heeft wel al andere gebieden buiten de Donbas veroverd, onder meer (delen van) de provincies Zaporozje en Cherson in het zuiden. Daardoor bezet het een landstrook van de Donbas tot aan het Krim-schiereiland in het zuiden, dat in 2014 door Rusland is geannexeerd. Lavrov lijkt nu dus toe te geven dat Rusland ook die gebieden wil behouden.

De minister voegde er ook aan toe dat de vredesgesprekken met de Oekraïense regering hernemen, nu geen zin heeft.

BEKIJK Russisch minister Sergej Lavrov: "De geografie ziet er nu anders uit"

Videospeler inladen...

Annexatie-draaiboek

De Verenigde Staten twijfelen er intussen niet aan dat het niet bij bezetten zal blijven. Volgens de Amerikanen is Rusland van plan om later dit jaar grote delen van Oekraïne te annexeren. Het gaat dan om delen van het oosten en zuiden van Oekraïne, met name de provincies Cherson en Zaporozje in het zuiden en de Donbas-regio in het oosten. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad hebben westerse inlichtingendiensten daar al voldoende bewijzen voor verzameld. 

Het draaiboek daarvoor ligt al klaar, zei hij. Eerst zal Rusland pro-Russische Oekraïners aan de macht helpen. Dan volgt een "schijnreferendum", waarna Poetin de uitslag zal gebruiken om de gebieden in te lijven. Net zoals in 2014 op de Krim gebeurde. Rusland is ook al bezig met het installeren van Russische banken in de veroverde gebieden en verplicht de inwoners om het Russische staatsburgerschap aan te vragen.

De VS waarschuwt dat een annexatie een "directe schending van het Oekraïense grondgebied" zou betekenen.

"Rusland bereidt zich voor om delen van Oekraïne te annexeren." Bekijk een fragment uit de persconferentie van de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Strategische brug beschadigd

Het Oekraïense leger heeft in het zuiden van Oekraïne een brug gebombardeerd die van groot belang is voor de Russische troepen. Het gaat om de belangrijkste brug over de Dnjepr-rivier in de regio Cherson. De brug is belangrijk voor de bevoorrading van de Russische troepen in het zuiden van Oekraïne.

Volgens de door Rusland aangeduide machthebbers in de veroverde provincie Cherson is de brug zwaar beschadigd, maar niet helemaal gesloten voor het verkeer. Auto's kunnen nog doorrijden, maar vrachtwagens voorlopig niet, in afwachting van een "snel herstel".

De brug was een dag eerder ook al bestookt, maar liep toen enkel lichte schade op.

Meest gelezen