Godshuis definitief asielcentrum: Sint-Laureins voert "stille obstructie" door niet mee te werken

De beslissing om van het Godshuis in Sint-Laureins een asielcentrum te maken is al genomen in november vorig jaar en is definitief. Dat heeft het gemeentebestuur gisteren gehoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V). Maar het gemeentebestuur is er niet over te spreken dat 240 asielzoekers naar een klein dorp komen. "En er is ook nooit geluisterd naar onze argumenten om het niet te doen", zegt schepen Hugo Coene (Anders Samen).

Het gemeentebestuur van Sint-Laureins was uitgenodigd om gisteren langs te gaan bij de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor. Dat gebeurde nadat er veel kritiek was gekomen van het gemeentebestuur en een aantal inwoners op de beslissing om van het Godshuis een asielcentrum te maken voor 240 mensen. "Het enige wat we hoorden is dat de beslissing van november vorig jaar definitief is", zegt schepen Coene. "De bevoegde ministers hebben helemaal geen rekening gehouden met onze argumenten om daar niet zoveel mensen onder te brengen."

We willen zeker asielzoekers opvangen, maar niet zoveel op een plek waar ze misschien overlast kunnen geven

Hugo Coene (Anders Samen), schepen voor Ruimtelijke Planning en Patrimonium Sint-Laureins

Het Godshuis is een voormalig hotel met feestzaal dat al enkele jaren leegstaat. Het is in privébezit, en daardoor kan de federale regering er een asielcentrum in onderbrengen, zonder daar de eerste 3 jaar een omgevingsvergunning voor te vragen. "Dus juridisch kunnen we er niet tegen ingaan. Maar ze hebben zelfs niet naar onze argumenten geluisterd", zegt Coene. 

"Het Godshuis ligt op 50 meter van 2 lagere scholen, en een woonzorgcentrum. Er is geen industrie, maar vooral landbouw. Er zijn maar enkele winkels en cafés. Die mensen gaan geen werk vinden en niets te doen hebben. We kunnen de perceptie van inwoners over de komst van zoveel asielzoekers niet veranderen. En die perceptie is niet helemaal onjuist. Onze politiezone moet dikwijls uitrukken voor incidenten of relletjes in het asielcentrum van Eeklo. We vrezen dat kinderen van de lagere scholen niet meer met de fiets naar school zullen durven komen."

We gaan niet meewerken met het Rode Kruis en ook geen praktische problemen aanpakken

Hugo Coene (Anders Samen), schepen voor Ruimtelijke Planning en Patrimonium Sint-Laureins

Het Rode Kruis is nu bezig om het Godshuis in te richten voor de 240 asielzoekers die er in september geleidelijk kunnen aankomen. De gemeente zou daar moeten meehelpen, en zou ook praktische problemen in de omgeving oplossen. "Maar dat gaan we dus niet doen", zegt Coene. "We voeren een stille obstructie, en zullen nog eens een brief sturen naar de verantwoordelijke ministers met onze argumenten om niet zoveel asielzoekers naar Sint-Laureins te laten komen", besluit de schepen.

Meest gelezen