©  AFP

Rapport WHO: migranten en vluchtelingen hebben minder toegang tot gezondheidszorg

Miljoenen vluchtelingen en migranten in kwetsbare situaties zijn in minder goede gezondheid dan de inwoners van de gastlanden waarin ze passeren of verblijven en hebben ook minder toegang tot het gezondheidssysteem. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de gezondheid van vluchtelingen en migranten. Overheden moeten zich dan ook extra inspannen om de nieuwkomers te voorzien van de nodige zorg die aansluit bij hun behoeften, klinkt het woensdag.

gjs
Bron: BELGA

“Een op de acht mensen op onze planeet is vluchteling of migrant, en door de klimaatopwarming, oorlogen en andere crisis zoals de coronacrisis, zullen er in de toekomst enkel nog maar meer mensen op de vlucht zijn”, zei algemeen directeur van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag tijdens een persconferentie. Hij benadrukt dat de zorgnoden van die ontheemden vaak genegeerd worden in de transit- of gastlanden, bijvoorbeeld vanwege discriminatie, maar ook omdat ze bang zijn om vervolgd te worden als ze hulp vragen.  

Uit een literatuurreview blijkt bovendien dat migranten niet inherent minder gezond zijn dan de inwoners van de gastlanden, maar dat het feit dat ze gemigreerd zijn in combinatie met andere factoren - onderwijs, inkomen, huisvesting, de toegang tot diensten, barrières waarmee ze te kampen hebben - wel een impact heeft op hun gezondheidstoestand.

Meer ongevallen

Zo blijkt uit onderzoek bij 17 miljoen deelnemers uit 16 landen wereldwijd dat migranten die werken minder snel gezondheidsdiensten gebruiken en vaker arbeidsongevallen hebben dan de inwoners van het gastland waarin ze werken. Veel migranten werden dan ook in zware en gevaarlijke jobs, waardoor ze meer risico lopen op ongevallen en andere gezondheidsproblemen, die dan nog verergeren omdat ze minder toegang hebben tot gezondheidszorg.

De WHO roept overheden dan ook op om inclusieve gezondheidssystemen op poten te zetten, conform aan het principe van het recht op gezondheid voor iedereen. Daardoor kan iedereen op tijd geholpen worden, in plaats van te wachten tot een aandoening acuut wordt. “Gezondheiddsystemen zijn maar zo sterk als hun zwakste schakel. De inclusie van vluchtelingen en migranten is een wereldwijde investering voor de ontwikkeling en het welzijn van maatschappijen overal ter wereld”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer