Poetin belooft wederopbouw van de Donbas

De Russische president Vladimir Poetin heeft beloofd dat de steden in de Donbas, die verwoest zijn door de oorlog, heropgebouwd zullen worden. Er is veel te doen in Loehansk en Donetsk en “daarom zal ons land de volksrepubliek Loehansk en de volksrepubliek Donetsk helpen”, zei de president woensdag tijdens een videoconferentie met kinderen en jongeren.

Bron: Belga

Rusland heeft in februari de onafhankelijkheid van de pro-Russische, zelfverklaarde “volksrepublieken” Loehansk en Donetsk erkend, officieel om de gebieden te beschermen.

Eerder investeerde Moskou ook al in het in 2014 geannexeerde schiereiland Krim, om bruggen, een luchthaven en een autosnelweg te bouwen. De heropbouw van de Donbas dreigt echter veel duurder te worden. Het zal “maanden, weken en jaren” duren om de orde in de Donbas te herstellen, zei Poetin. “Maar we gaan het in ieder geval doen”, zei hij nog tegen een bezorgd meisje uit de regio.

Een ander meisje vroeg aan Poetin om een panel voor te zitten voor de nieuwe kinder- en jeugvereniging van Rusland. “Daar ga ik mee akkoord”, zei hij. De organisatie, die volgens sommigen vergeleken kan worden met de Komsomol, de communistische jeugdbond van de Sovjet-Unie, zou tegen het einde van het jaar een naam krijgen. Critici beschuldigen Poetin ervan een paternalistisch autoritair systeem op poten te willen zetten, zoals in de Sovjet-tijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER