Een deel van de wijnkelder van het prestigieuze sterrenrestaurant Atrio in Cáceres.

Na maandenlange zoektocht opgepakt: koppel dat voor 1,65 miljoen euro aan wijn steelt uit sterrenrestaurant

In Kroatië zijn een Mexicaanse vrouw en een Roemeens-Nederlandse man opgepakt omdat ze 45 flessen wijn ter waarde van 1,65 miljoen euro gestolen hadden uit een Spaans sterrenrestaurant. De diefstal gebeurde al in oktober vorig jaar. Naar het koppel is maandenlang gezocht. Volgens de Spaanse politie is de roof minutieus voorbereid.

Op 27 oktober 2021 werd het bekende hotel-restaurant Atrio in Cáceres, in de Spaanse regio Extremadura, het slachtoffer van een wijndiefstal. Niet zomaar een wijndiefstal: het ging om 45 flessen met een totale waarde van 1,65 miljoen euro. Ze werden gestolen uit de exclusieve wijnkelder van het restaurant, dat mag rekenen op twee Michelinsterren.

Uit bewakingsbeelden bleek dat de verdachten twee hotelgasten waren, een 29-jarige Mexicaanse vrouw en een 47-jarige Roemeens-Nederlandse man. De vrouw was volgens Spaanse media een deelneemster aan missverkiezingen in haar thuisland.

Wijnflessen in handdoeken

De Spaanse politie gaat ervan uit dat de diefstal grondig voorbereid werd. De verdachten hadden Atrio drie keer eerder bezocht, en net zoals veel gasten hadden ze bij een van die bezoeken een rondleiding in de wijnkelder gekregen. De vrouw zou het personeel van het restaurant afgeleid hebben door room service te bestellen nadat de keuken al gesloten was. Intussen glipte haar handlanger naar de wijnkelder met een sleutel die hij tijdens een eerder bezoek gestolen had. Hij vulde drie rugzakken met flessen wijn die hij in handdoeken gewikkeld had.

De volgende ochtend vertrok het stel in alle stilte en te voet uit het hotel, om 5.30 uur 's morgens, zo toonden de bewakingsbeelden. De twee bleken te zijn ingecheckt met valse Zwitserse identiteitspapieren en lieten volgens de Spaanse politie geen sporen na van hun verblijf in het hotel. De speurders vermoedden daardoor dat er een georganiseerde bende achter de overval zat.

In de bewakingsbeelden van het hotel is te zien hoe de diefstal gepleegd werd:

Videospeler inladen...

Mede-eigenaar restaurant: "Deel van mijn persoonlijke geschiedenis"

De twee verdachten verlieten Spanje na enkele dagen en stonden maandenlang in heel Europa geseind. De Spaanse politie werkte samen met de internationale politiedienst Interpol en Nederlandse, Kroatische en Roemeense speurders om hen terug te vinden. Het duo kon gevat worden toen het via Montenegro Kroatië binnen wilde. Spanje heeft Kroatië gevraagd om de wijndieven uit te leveren. Ze worden verder niet geïdentificeerd.

En de wijn? Die werd niet teruggevonden, maar de speurders zetten hun zoektocht voort. Het gaat dan ook om een waardevolle buit. Een van de gestolen flessen was een prestigieuze Franse Bordeaux Château d'Yquem uit 1806. Volgens Jose Polo, een van de eigenaars van Atrio, is die fles "van onschatbare waarde".

"Die fles was een deel van mijn persoonlijke geschiedenis, bijna een deel van mij, van de geschiedenis van Atrio, maar ook van Cáceres, van de burgers, van wijnliefhebbers over de hele wereld", schreef hij in een brief aan Spaanse media. De waarde ervan wordt geschat op 310.000 euro.

Meest gelezen