REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Europese Centrale Bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2011: “Inflatie blijft nog poos ongewenst hoog”

UpdateDe Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 de rente verhoogd. De belangrijkste rentetarieven bij de centrale bank gaan met een half procentpunt omhoog. Met deze stap, die groter is dan economen hadden verwacht, willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone tegengaan. Volgens ECB-president Christine Lagarde zijn de economische vooruitzichten in de eurozone somber vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de inflatie, die “nog wel enige tijd op een ongewenst hoog niveau zal blijven”.

23 reacties

  • Hervé Depreeuw

    2 jaar geleden
    Komt er van als de ECB zo extreem veel geld bijdrukt en dat blijft doen.
  • Jean Pierre Huybrechts

    2 jaar geleden
    Zolang men het geld aan allerhande subsidies door vensters en deuren buitengooit zal er niks ten goede veranderen.We zijn failliet zo simpel is het,en vroeg of laat ontploft het.
  • Klaus Jozef Kalergi

    2 jaar geleden
    Inflatie ongewenst hoog. Ongewenst? Voor zover ik weet is het toch nog altijd de ECB die constant kwistig geld bij blijft creëren wat zorgt voor waardeverlies maw inflatie. Maw pure diefstal en oplichterij. Maar ik zal het ongetwijfeld te simpel bekijken.
  • Joeri Broothaerts

    2 jaar geleden
    Beter nadenken sancties op te leggen aan Rusland, de enige ze hier mee de das mee om doen zijn de Europeanen zelf.
  • An Vanden Bossche

    2 jaar geleden
    De centrale banken en in het bijzonder de ECB voeren een politiek waarbij de rente lager is dan de inflatie. In het andere geval zaten we sinds 2008 in een depressie. Zij hebben ervoor gekozen dit door de spaarders te laten financieren. De schulden worden nu in grote vitesse door de inflatie uitgehold. Neveneffect was en is dat niets gedaan werd aan de spilzucht van de overheid, dat blijft een systeemrisico.