Staking Ryanair treft dit weekend 59 vluchten en ruim 10.000 passagiers in ons land

Door een staking van de piloten en bemanningsleden van Ryanair zijn dit weekend vijf vertrekkende en vijf aankomende vluchten op Brusselse Airport geannuleerd. In Charleroi zal de staking veel harder voelbaar zijn. Daar worden minstens 49 vluchten geschrapt. Naar schatting 10.000 passagiers zullen in ons land hinder ondervinden van de acties.

adm,tg

Het gaat allemaal om vluchten met een Belgische bemanning, verduidelijkt Nathalie Pierard van Brussels Airport. Op Zaventem zijn tot nu toe vijf vertrekkende en vijf aankomende vluchten geannuleerd op zaterdag. Normaal zijn dat er zestien. Voor zondag verwacht Brussels Airport een gelijkaardige situatie.

Op Brussels South Charleroi Airport worden veel grotere problemen verwacht, zo is donderdag van vakbondsafgevaardigde Didier Lebbe (CNE) vernomen. Daar zouden tot nu toe 49 van de 136 voorziene vluchten geschrapt worden.

Ryanair wacht nog om te communiceren maar volgens de vakbonden zouden dit weekend in totaal 10.000 passagiers getroffen worden. Een groot aantal reizigers is er intussen al van verwittigd dat hun vlucht werd geschrapt.

De redenen van de staking is dezelfde als die van bij de acties van eind juni. De piloten en crew voelen zich miskend en verwachten een loonsverhoging na een inlevering van 20 procent tijdens de coronacrisis.

“Ryanair zegt dat de activiteit op 115 procent ligt ten opzichte van het niveau van 2019, niets verhindert dus een herwaardering van de lonen”, zegt Didier Lebbe. Maar daar heeft de Ierse directie geen oren naar.

De luchtvaartmaatschappij tekende donderdag wel akkoorden over loonsverhoging met de Franse en Spaanse piloten. “Daarin is sprake van een terugkeer naar de lonen van 2020. Maar pas in 2027. Ik weet niet waarom ze dit ondertekend hebben, maar het is uitgesloten dat gelijkaardige akkoorden in België worden ondertekend”, klinkt het.

“We verwelkomen deze langetermijnovereenkomsten die tal van verbeteringen zullen opleveren voor onze piloten in Spanje en Frankrijk”, zegt Ryanair in een persbericht. De lagekostenmaatschappij stelt ook dat het bedrijf nog voor “aanzienlijke uitdagingen” staat, na de dreunen van de coronacrisis. Volgens de luchtvaartmaaschappij zijn er nu met 85 procent van de piloten afspraken gemaakt over een versneld loonherstel en betere voorwaarden op de langere termijn. Maar dat gaat te traag voor de Belgische piloten. Zij willen dat hun lonen sneller weer worden aangepast.

LEES OOK. Ryanair dreigt met vertrek uit België: “Uiteindelijk zullen vakbonden aan piloten moeten uitleggen waarom het bedrijf de Belgische luchthavens verlaat”

Volgens de medewerkers van de Ierse lagekostenmaatschappij respecteert de directie in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. Dat komt, klagen vakbonden al langer aan, omdat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is onze sociale wetgeving.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen