© Photo News

Prinses Astrid brengt bezoek aan onderzoeksgroep tegen dementie in Antwerpen

Wetenschappers in Antwerpen vechten volop tegen genetische ziekten zoals frontaalkwamdementie. Ze bekijken daarbij de rol van genetische afwijkingen. Prinses Astrid kwam woensdag op bezoek om te luisteren naar de resultaten.

Het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie onderzoekt ziektes die de neurologische functies van patiënten doen aftakelen. Een van de bekendste ziektes is wellicht alzheimerdementie, al focust men in Antwerpen sterk op frontaalkwabdementie.

Die ziekte, een gevolg van genetische afwijkingen die hersenschade veroorzaken, kan al op middelbare leeftijd voorvallen en is voorlopig ongeneesbaar. Na alzheimerdementie is het de tweede meest voorkomende vorm van dementie op jonge leeftijd. Ze zorgt niet meteen voor geheugenverlies, maar begint met gedragsproblemen en verlies van taal. Door die symptomen wordt de ziekte niet altijd vroeg opgemerkt.

© Photo News

Het onderzoek richt zich onder meer op families en probeert de verantwoordelijke genen op te sporen, zodat met die resultaten naar een behandeling kan worden gezocht. De Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (GSKE) steunde het met een fonds van 120.000 euro.

Erevoorzitster van de stichting is prinses Astrid. Zij kwam woensdag luisteren naar de resultaten die de wetenschappers onder leiding van Christine Van Broeckhoven hebben bereikt.

Zo vernam de prinses hoe ondertussen al tientallen families uit het Antwerpse en het Brusselse werden opgespoord met allemaal één gemeenschappelijke, getroffen voorouder. De nakomelingen hebben een grotere kans om zelf frontaalkwabdementie te ontwikkelen.

De onderzoekers stelden hun resultaten onder meer voor via posters en de prinses nam in een labo ook een kijkje door de microscoop naar een hersendeeltje dat door de ziekte was aangetast.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER