Drie verdachten aangehouden na invallen bij Belgische transportbedrijven

© BELGA

In het grootschalig onderzoek naar de drie Belgische transportondernemingen die verdacht worden van sociale fraude, zijn drie verdachten aangehouden. Dat zegt het federaal parket woensdag.

De politie viel dinsdag binnen op 26 adressen in België, Frankrijk, Portugal en Slovakije. Het onderzoek richt zich op drie transportondernemingen in Diksmuide, Hamme en Mechelen. Via schermvennootschappen in Portugal en Slovakije zouden zij buitenlandse chauffeurs goedkoop tewerkgesteld hebben. De bedrijven worden ervan verdacht dat zij van 2014 tot nu zo voor 6 à 7 miljoen euro aan sociale bijdragen ontdoken hebben in ons land.

Op de 26 locaties nam de politie in totaal 23 voertuigen in beslag. Ze nam 8 personen mee voor verhoor, van wie 5 in België. Uiteindelijk werden er van hen 3 verdachten aangehouden, 2 mochten beschikken onder voorwaarden.

Een onderzoeksrechter in Dendermonde, die het onderzoek leidt, stelde een eerste verdachte, Fransman Alain M. (56), in verdenking als leider van een criminele organisatie. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer van Dendermonde. Voor een tweede verdachte, de Portugese Maria Ana T.P.F.D.S. (39), vaardigde de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uit. De Portugese autoriteiten zullen haar de komende weken overleveren. Tot slot vaardigde hij ook een Europees aanhoudingsbevel uit voor de Slovaakse Katarina G. (37). Alletwee worden ze verdacht van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie in de hoedanigheid van leidster.

De verdachten die de onderzoeksrechter vrijliet onder voorwaarden, zijn Belgen Nancy L.-S. (45) en Bruno M. (46). Hij stelde hen in verdenking van oplichting in het kader van het sociaal strafrecht en van de niet aangifte van werknemers bij de sociale zekerheid.

De federale politie van Oost-Vlaanderen voerde het onderzoek uit in samenwerking met de bevoegde diensten van de sociale inspectie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen